upadanje okužb

To je strategija za normalizacijo bolnišnic, covidni oddelki se bodo postopoma ukinjali

B.K.
22. 2. 2021, 11.40
Posodobljeno: 22. 2. 2021, 16.12
Deli članek:

V rdeči fazi smo začeli z zapiranjem covid oddelkov v nekaterih bolnišnicah. Če bodo okužbe padale, se bodo oddelki zapirali tudi drugod.

Jure Zauneker
Covid oddelki se bodo po bolnišnicah postopoma ukinjali.

Na ministrstvu za zdravje so pripravili izhodno strategijo za covid bolnišnice. V drugem valu so namreč vse slovenske bolnišnice bile vključene v sistem tako imenovane enotne covid bolnišnice. Zdaj, ko okužbe postopoma padajo in smo prišli v rdečo fazo, bo ministrstvo to zahtevo postopoma sproščalo, je na današnji novnarski konferenci dejala sekretarka na ministrstvu Alenka Forte. Posteljne kapacitete za covidne bolnike bodo počasi zmanjševali, a še vedno se lahko, ob poslabšanju situacije, vrnemo korak nazaj, je napovedala Fortejeva.

Prva faza

Trenutno se nahajamo v prvi fazi sproščanja, v kateri so se posteljne kapacitete za covid bolnike v vseh bolnišnicah zmanjšale na 10 odstotkov vseh kapacitet. Izjema je bolnišnica Golnik, ki zaradi specifičnega poslanstva zadrži 15 odstotkov posteljnega fonda. Bolnišnici Topolščica in Sežana se izvzame iz enotne covid bolnišnice in začenjata v celoti z rednim programom.

Druga faza

V drugi fazi, ko bo padlo število hospitaliziranih oseb pod 500 (danes jih je 584), bodo iz sistema enotne covid bolnišnice izvzete še bolnišnice Ptuj, Slovenj Gradec, Trbovlje, Brežice in Izola. Bolnišnica Jesenice pa bo ukinila le intenzivno enoto, saj poteka gradnja nove, bolnike, ki potrebujejo tovrstno nego pa bodo prenapotili na Golnik in v Ljubljano.

Aleš Cipot
Ekipa zdravstvenih delavcev v SB Murska Sobota.

Tretja faza

V tretji fazi, ko število hospitaliziranih pade pod 250, bodo covid bolnišnice ostale še UKC Ljubljana in Maribor, splošne bolnišnice Celje, Novo mesto in Nova Gorica ter bolnišnica Golnik.

Četrta faza

Ko pade število hospitaliziranih covidnih bolnikov pod 100 pa se bodo ti bolniki zdravili le še v UKC Ljubljana in Maribor ter na Golniku. V primeru še večjega padca se ukinejo tudi intenzivne postelje na Golniku.

Slovenski sistem javnega zdravstva se bo tako počasi začel v celoti ukvarjati z rednim programom. V času epidemije in sistema enotne covid bolnišnice je bilo sicer po besedah Fortejeve opravljenih 75 odstotkov rednega programa.