Na nekaj rezultatov še čakajo

Večina šolnikov na Ajdovskem znova lažno pozitivnih

S.R.
10. 2. 2021, 09.29
Posodobljeno: 10. 2. 2021, 10.20
Deli članek:

Prepričani so, da je težava v samih testih in ne v izvedbi testiranja.

Matevž Brataševec / občinski štab CZ Ajdovščina
Testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v prostorih glasbene šole v Ajdovščini.

Kot smo že poročali, so se na Ajdovskem tudi včeraj srečevali s težavami z uporabo hitrih antigenskih testov. Na sars-cov-2 je bilo pozitivnih kar petina od 51 testiranih šolnikov, zato je epidemiologinja odločila, da je treba te rezultate potrditi s PCR testi. Iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko so danes sporočili, da so za vseh 11 primerov, ki so bili na hitrem testiranju pozitivni, že prejeli rezultate PCR testiranja. Izkazalo se je, da so bili vsi lažno pozitivni, kar je potrdil tudi direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar. Stopar je sicer še dodal, da so na ponovitveni test s PCR metodo poleg 11 šolnikov poslali še tri osebe. Dve od teh sta bili pozitivni tudi na PCR testu, ena oseba pa je bila negativna.

To v zadnjih dveh dnevih sicer ni bil osamljen primer, z zapleti oziroma sumljivimi rezultati v primeru šolnikov so se namreč srečali tudi v Brežicah, Velenju in na Ravnah na Koroškem. Na testiranje s PCR testi so napotili tudi deset zaposlenih v vrtcu Škofja Loka, ki so bili na hitrem testiranju pozitivni. Rezultati teh PCR testov še niso znani.

Na Ajdovskem sta v zadnjih dveh dnevih teste sicer opravljali različni ekipi, tako ekipa zasebnega zavoda Zdravje kot ekipa zdravstvenega doma, kjer so prepričani, da tako veliko odstopanje ne more biti posledica napake pri testiranju. Stopar je denimo že včeraj dejal, da mora biti nekaj narobe s testi.