Preiskava WHO

Svetovni strokovnjaki ne vedo od kod je prišel virus, jasno je le, da ne iz laboratorija

B.K./STA
10. 2. 2021, 08.38
Posodobljeno: 10. 2. 2021, 08.51
Deli članek:

Leto dni po izbruhu pandemije njeni izvori ostajajo skrivnost. Možno je celo, da ne izvira iz Kitajske.

Profimedia
Laboratorij v Wuhanu.

Misija Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je obiskala Kitajsko, da bi odkrila izvor virusa sars-cov-2, tega ni uspela identificirati. Strokovnjaki so še vedno prepričani, da je virus preskočil z živali na človeka, a o njegovem izvoru niso izvedeli nič novega. So pa ugotovili, da ni nobenih dokazov, da bi virus na Kitajskem bil prisoten pred decembrom 2019.

Znanstveniki domnevajo, da je za pandemijo novega koronavirusa, ki je po vsem svetu terjala že več kot 2,3 milijona življenj, kriv preskok virusa z netopirja na človeka, verjetno preko še kakšnega drugega sesalca. A kot je novinarjem v sredo pojasnil vodja kitajske ekipe strokovnjakov, ki je delala skupaj z ekipo WHO, Liang Wannian, jim naravnega rezervoarja virusa zaenkrat ni uspelo identificirati.

Raziskave sicer nakazujejo, da se novi koronavirus lahko širi tudi na dolge razdalje preko hladne distribucije proizvodov. To bi lahko govorilo v prid tezi, da je bil virus na Kitajsko sicer uvožen od drugod.

Virus ni nastal v laboratoriju, kljub takšnemu namigovanju politikov

Peter Ben Embarek, vodja ekipe strokovnjakov WHO, ki je v Wuhanu in ponekod drugod na Kitajskem minuli mesec dni raziskovala izvor izbruha pandemije covida-19 je zavrnil sporne teorije, po katerih naj bi virus nastal v laboratoriju. Tovrstne teorije je označil za "skrajno neverjetne".

Ugotovitve strokovnjakov pa so močno razjezile bivšega ameriškega državnega sekretarja in nekdanjega direktorja ameriške obveščevalne službe CIA Mikea Pompea, ki je za konservativno ameriško televizijo Fox dejal, da "ve", da "obstajajo dokazi, da bi [virus] lahko prišel iz laboratorija." Ob tem je dejal še, da je WHO "pokvarjena, politizirana [organizacija], podrejena generalnemu sekretarju Xiju Jinpingu na Kitajskem."