Udarili bi "že prej"

Erjavec o Polnarjevih namigih glede naveze z Veselom: "Te izjave so za lase privlečene"

S.R./STA
3. 2. 2021, 18.48
Posodobljeno: 3. 2. 2021, 19.21
Deli članek:

V zadnjih dneh je nekaj prahu okoli prvaka stranke Desus razpihal poslanec poslanske skupine taiste stranke, ne pa tudi njen član, Robert Polnar. Prvak stranke Desus je njegove namige o spornih povezavah danes zavrnil.

Bobo
Robert Polnar in prvak stranke DeSUS Karl Erjavec.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je danes zavrnil namige poslanca Roberta Polnarja o povezavi s predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom in razkritju vsebine osnutka poročila računskega sodišča o nabavi zaščitne in druge medicinske opreme med epidemijo covida-19 poslancem DeSUS še pred njegovo izdajo.

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je v ponedeljek namreč razpravljal o ravnanju predsednika računskega sodišča Vesela. Poslanec poslanske skupine DeSUS Polnar, ki so ga iz stranke sicer izključili, je v svoji razpravi med drugim spomnil na srečanje poslanske skupine z Erjavcem 7. decembra, na katerem naj bi jim ta govoril o vsebini osnutka poročila računskega sodišča o nabavi zaščitne opreme za boj proti epidemiji, ki tedaj še ni bil poslan niti revidirancem.

Kot je dejal Polnar, se mu je zdelo čudno, od kod Erjavec pozna vsebino osnutka poročila računskega sodišča. Vendar pa so bili nekateri ključni poudarki, ki jih je več tednov pozneje javnosti predstavil Vesel, "hudičevo podobni" tistim, o katerih jim je že 7. decembra govoril šef DeSUS.

Neresnica, pravi Erjavec

A kot je danes zatrdil Erjavec, ni imel nikoli nobenega kontakta s predsednikom računskega sodišča, prav tako osebno ne pozna ostalih zaposlenih na računskem sodišču. "Te izjave so za lase privlečene. Če bi bila v njih trohica resnice, bi verjetno s temi izjavami že prej prišel na dan," je o Polnarju dejal predsednik DeSUS. Ta meni še, da želi njihov nekdanji član manipulirati s poslansko skupino stranke DeSUS.

Posnetek Polnarjevega nastopa je na Twitterju že v torek sicer delil tudi premier Janez Janša. Ob tem je zapisal, da gre za javno podano prijavo zlorabe položaja zoper predsednika računskega sodišča in "sostorilca" Erjavca, dodal pa je povezavo na Twitter profil policije.

A Erjavec je danes izrazil začudenje, da je predsednik vlade te izjave komentiral. "Kot državnik bi se moral prej prepričati," je pripomnil Erjavec. Tudi "sostorilstvo" je zavrnil z navedbami, da Vesela ne pozna.

Grims nezadovoljen

Na isti seji odbora za notranje zadeve je sicer predsednik odbora Branko Grims iz SDS tudi izrazil nezadovoljstvo nad mnenjem zakonodajno-pravne službe DZ glede nepristojnosti odbora za notranje zadeve za obravnavo točke dnevnega reda o zakonitosti delovanja računskega sodišča z vidika integritete in avtonomije njegovih članov, ki ga je ta pripravila za sejo. Grims je ob tem poudaril, da bi bilo treba avtorja oziroma avtorico mnenja razrešiti.

Predsednik DZ Igor Zorčič je v današnji izjavi v DZ v zvezi s tem pojasnil, da kakšnega Grimsovega predloga na to temo ni prejel. Nasploh pa je ocenil, da je zakonodajno-pravna služba nevtralna. "Dostikrat se zgodi, da se poslanke in poslanci različnih strank na njena mnenja sklicujejo. Ko z njimi niso zadovoljni, jih pa kritizirajo," je pojasnil. Tako je bilo tudi izvajanje poslanca Grimsa v tem smislu po besedah Zorčiča neprimerno.

Je pa predsednik DZ spomnil, da se je to dogajalo tudi že v preteklosti. Zato bo vse vodje delovnih teles ter vse poslanke in poslance pozval, naj se v prihodnje vzdržijo podobnih komentarjev, je še napovedal.