Slovenija

Za rusko cepivo Sputnik V tudi v EU ni nobenih ovir

S.R./STA
3. 2. 2021, 18.06
Posodobljeno: 3. 2. 2021, 18.09
Deli članek:

Za vsako cepivo proti covidu-19 veljajo enaka merila v procesu za odobritev njegove uporabe v EU. Če bo proizvajalec ruskega cepiva Sputnik V zaprosil za dovoljenje za uporabo na evropskem trgu, se ga bo preverilo enako kot vsa druga cepiva, je danes v Bruslju poudarila evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je za zdaj za uporabo na evropskem trgu odobrila tri cepiva, ki so jih proizvedli Pfizer in BioNTech, Moderna ter AstraZeneca. EU je sklenila pogodbe o nabavi cepiva še s tremi podjetji, a za odobritev uporabe na evropskem trgu lahko zaprosijo tudi drugi proizvajalci.

V Evropski komisiji so pred časom dejali, da od članic EU sicer pričakujejo, da bodo sodelovale pri skupni evropski strategiji nabave cepiv, a da lahko članica, če želi, sklepa pogodbe tudi z drugimi proizvajalci izven te skupne strategije, ki za zdaj vključuje pogodbe s šestimi proizvajalci.

To je že storila Madžarska s sklenitvijo dogovora o nakupu Sputnika V, ki ga v EU še niso odobrili. To sproža nova vprašanja o enotnosti EU v procesu nabave cepiv, potem ko so veliko prahu dvignile informacije o dvostranskih dogovorih članic s farmacevtskimi podjetji, vzporedno z evropskim procesom.

Nacionalni regulatorji sicer lahko izdajo začasna dovoljenja za uporabo cepiv, vendar v nujnih primerih oziroma pod določenimi strogimi pogoji. Pri tem članica tudi prevzame vso odgovornost za uporabo cepiva in je dolžna zagotoviti, da se cepivo uporablja samo na njenem ozemlju.