Po smrti poslanca

Predsednica SAB Alenka Bratušek pred vrati parlamenta

Mihael Korsika
1. 2. 2021, 20.33
Deli članek:

Poslanec Stranke Alenke Bratušek Franc Kramar je v soboto v 61. letu starosti umrl po dolgotrajni bolezni. Po neuradnih podatkih naj bi na njegovo mesto v parlamentu sedla predsednica stranke Alenka Bratušek, ki je v volilni enoti Kranj prejela drugi najvišji delež glasov izmed kandidatov SAB.

Bobo
Alenki Bratušek se obeta tretji poslanski mandat.

Poslanke in poslanci se bodo od umrlega Franca Kramarja poslovili na žalni seji državnega zbora, ki bo predvidoma potekala ta teden. Ob tem bo v državnem zboru odprta tudi žalna knjiga.

Franc Kramar se je rodil 22. aprila 1960 v Bohinjski Bistrici. Kot inženir lesarstva je izobraževanje zaključil na Biotehnični fakulteti Univerze v Ljubljani. Dvakrat je bil župan občine Bohinj, prvič med letoma 1994 in 2002, nato pa od leta 2006 do 2018, ko je bil izvoljen za poslanca na listi Stranke Alenke Bratušek.

V aktualnem mandatu državnega zbora je bil član komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, član parlamentarnih odborov za gospodarstvo, kmetijstvo in notranje zadeve ter preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kramar je bil v zadnjem času zaradi bolezni bolniško odsoten.

Tretji mandat Bratuškovi

Po neuradnih informacijah po smrti Kramarja poslanski mandat SAB pripada predsednici stranke Alenki Bratušek, ki je v volilni enoti Kranj, v kateri je bil izvoljen Kramar, prejela drugi najvišji delež glasov izmed kandidatov SAB. Zakon o volitvah namreč določa, da poslanec postane tisti kandidat z liste, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki mu je mandat prenehal.

Nekdanja predsednica vlade in prva dama SAB

Alenka Bratušek je bila prvič izvoljena za poslanko na parlamentarnih volitvah leta 2011, kot kandidatka Pozitivne Slovenije. Po izstopu iz Pozitivne Slovenije je ustanovila svojo stranko, na naslednjih volitvah leta 2014 je bila tako izvoljena na listi Zavezništva Alenke Bratušek, medtem ko na zadnjih parlamentarnih volivah leta 2018 ni bila izvoljena za poslanko.

V javnosti so se sicer pred časom pojavile informacije, da naj bi SAB prepričevala Kramarja, naj se zaradi hude bolezni odpove poslanskemu mandatu in ga prepusti Bratuškovi.

Za Bratuškovo Hrovat

Če bi predsednica Stranke Alenke Bratušek zavrnila sprejem poslanskega mandata, bi glede na podatke, objavljene na spletni strani Državne volilne komisije, mandat pripadel Francu Hrovatu, ki je kandidiral v volilnem okraju Radovljica I. V volilni enoti Kranj, v kateri je bil izvoljen v soboto preminuli poslanec Franc Kramar, je namreč Hrovat izmed kandidatov SAB prejel tretji najvišji delež glasov.

Hrovat pa lahko postane poslanec kljub vrnitvi Bratuškove v parlament. Če bo Koaliciji ustavnega loka uspelo v parlamentu prek konstruktivne nezaupnice izvoliti mandatarja in oblikovati novo vlado, bi Bratuškova kot predsednica stranke najverjetneje prevzela enega izmed ministrskih resorjev, na njeno mesto v parlamentu pa bi sedel Hrovat.