v rdečih regijah

Toliko okužb so potrdili na drugem testiranju šolnikov

A.S./STA
1. 2. 2021, 19.11
Posodobljeno: 1. 2. 2021, 22.20
Deli članek:

Odstotek pozitivnih je takšen kot pred tednom dni.

Bobo
Množično testiranje zaposlenih v osnovnih šolah.

V večini osnovnih šol v rdečih regijah se je danes nadaljeval pouk za učence prvega triletja, v črnih regijah pa so šole ostale zaprte. Testiranje s hitrimi testi za učitelje, vzgojitelje in druge zaposlene v vzgoji in izobraževanju po Sloveniji je danes potekalo večinoma sočasno s poukom, je na vladni novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Ponekod pa so zaposlene v vzgoji in izobraževanju testirali že v nedeljo.

Opravili 16.590 testov in potrdili 229 okužb

Na današnjem množičnem testiranju zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah so do 21. ure opravili 18.021 hitrih testov, med katerimi je bilo pozitivnih 239 oz. 1,3 odstotka, je preko Twitterja sporočilo ministrstvo za zdravje. Podoben delež pozitivnih je bil tudi na testiranju šolnikov pred tednom dni, 1,4 odstotka.

Že v nedeljo so testirali okoli 2000 šolnikov, tudi tedaj je bil delež pozitivnih podoben kot v preteklem tednu, je dopoldne izpostavila Magajnejeva. Pred tednom dni pa so na množičnem testiranju do 17. ure opravili 17.435 testov ter okužbo potrdili pri 244 osebah, kar je bilo 1,4 odstotka vseh testov.

V rdečih regijah - to so gorenjska, koroška, osrednjeslovenska, podravska, pomurska, primorsko-notranjska in savinjska - pouk ta teden poteka za 48.309 učencev, ki obiskujejo prve tri razrede osnovne šole. Zanje skrbi 11.590 učiteljev in drugih zaposlenih. V črnih regijah prvo triletje osnovne šole obiskuje 15.845 učencev.

Vlado pozvali, naj iz dnevne statistike izloči okužbe v domovih za starejše

Razmere v obalno-kraški in zasavski regiji so se sicer glede na sedemdnevno povprečje dnevno na novo odkritih okužb v teh dneh izboljšale in sta obe po tem kriteriju znova v rdeči fazi. Po danes objavljenih podatkih NIJZ je namreč povprečje v zasavski regiji 32,6 (meja za prehod v rdečo je 37), v obalno kraški pa 75,9 (meja za prehod v rdečo je pri 76). Odločitev za dokončno umestitev v posamezno fazo in ukrepe, ki veljajo v regiji, sicer določi vlada, praviloma na sredini seji na podlagi torkovih podatkov.

Po nedeljskem protestu proti ponovnemu zaprtju šol za učence prvega triletja v obalno-kraški regiji je sicer na družbenih omrežjih zaokrožil poziv k bojkotu pouka na daljavo in simbolnim prihodom pred matične šole. A je bilo kljub temu danes zjutraj pred Osnovno šolo Koper mirno.

V koprski šoli so danes izvajali zgolj nujno varstvo za skupno 14 otrok, je povedala ravnateljica Ingrid Poropat. Otroke so glede na oddelke, ki jih obiskujejo, razdelili v štiri mehurčke, deležni pa so tako obveznega kot razširjenega programa znotraj nujnega varstva. Z otroki sta bili dve učiteljici ter šest študentov.

Pred osnovno šolo Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi in Tončke Čeč v Trbovljah pa so danes starši v znak protesta prinesli šolske torbe. S tem so izrazili nestrinjanje z odločitvijo vlade, da so zaradi poslabšanja epidemioloških razmer šole v zasavski regiji od danes spet zaprte.

Kot je povedala predsednica sveta staršev zagorske šole Emanuela Škalonja, so vlado pozvali, naj iz dnevne statistike izloči okužbe v domovih za starejše, zaradi katerih je Zasavje znova uvrščeno med regije v črni fazi, ter s tem omogoči odprtje šol.