osnutek revizijskega poročila

Pri 13 pogodbah za nabavo zaščitne in medicinske opreme bi lahko bili zaznani sumi storitve kaznivih dejanj. Največ "težav" so imeli z ministrstvom za gospodarstvo

L.K, B.K., STA
30. 12. 2020, 15.06
Posodobljeno: 30. 12. 2020, 16.06
Deli članek:

Računsko sodišče je pripravilo osnutek revizijskega poročila glede nabave zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covida-19. Osnutek je že vročilo revidirancem – vladi, ministrstvom za obrambo, gospodarstvo in zdravje ter zavodu za blagovne rezerve.

STA
Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel
Vesel je komentiral tudi očitke, ki so ob pripravi poročila pojavljali v nekaterih medijih. "Na te diskreditacije gledam kot na svojevrstno preizkušnjo neodvisnosti računskega sodišča," je dejal Vesel in dodal, a bo "vse pritiske preživel". Sicer pa po njegovih besedah praktično vsako revizijsko poročilo nekomu ne ustreza, zato so si "nabrali fan klub" tistih, ki so jim stopili na žulj.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je dejal, da gre za približno 250 strani dolg dokument, v katerem poročajo o celotnem obdobju od izdaje sklepov o izvedbi revizije, torej od maja, ter se opredeljujejo o dogodkih, ki so se zvrstili od začetka leta pa do same izdaje osnutka. Kar se tiče sklenjenih pogodb, pa so pod drobnogled vzeli obdobje do konca poletja.

Računsko sodišče z osnutkom končuje letošnje leto. Ob tem je Vesel dodal, da zelo uspešno. Poleg tega osnutka so izdali 64 revizijskih poročil. Vesel je izrazil zadovoljstvo, da se bodo revidiranci lahko opredelili do zapisanega v osnutku.

Kot je dejal, so pregledali ogromno število dokumentov in se opredelili do vseh sklenjenih pogodb in aneksov; opredelili so vlogo vseh revidiranih oseb in drugih deležnikov.

Vesel je spodbujal k čim prejšnji pripravi osnutka, saj nevarnost, ki jo predstavlja pandemija covida-19, še ni minila. Lahko bi se namreč še pojavile situacije, v katerih bi država potrebovala organizacijo v kritičnih razmerah, pri čemer bi se moralo spoštovati javno naročanje ter se dobro organizirati, zato je namen računskega sodišča tudi, da poda priporočila za bolj učinkovit sistem.

Predsednik računskega sodišča po Zakonu o računskem sodišču ne sme komentirati. Je pa poudaril, da gre za zelo objektiven zapis vsega, kar se je pri vodenju teh postopkov dogajalo. Dodal je, da so pregledali vso razpoložljivo dokumentacijo, čeprav so nekaj le-te pridobili s težavo. Pri tem je omenil ministrstvo za gospodarstvo.

STA
Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel

Dobili bodo priložnost, da spregovorijo

Izdajo osnutka so v pričakovanju, da bi utegnil biti obremenilen za ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška spremljale tudi špekulacije, da se z njegovo izdajo hiti, da bi se s tem vplivalo na politično situacijo v državi. Vesel je danes dejal, da je vidi razloga, zakaj takšno razburjenje glede izdaje osnutka, "saj je šele osnutek". Počivalšek se bo imel možnost opredeliti do dokumenta, ki ga je danes prejel, je dejal Vesel in dodal: "Naj pojasni, kaj so bili razlogi za njegova ravnanja, boljše priložnosti, kot je ta, ne more imeti."

V naslednjih osmih do 20 dneh bo računsko sodišče povabilo revidirance, da se do osnutka opredelijo, čemur bo sledila izdaja predloga revizijskega poročila, ki pa se lahko od osnutka razlikuje, je pojasnil Vesel.

Spregovoril je tudi o postopku zagotavljanja kakovosti. Ta je potekal malce bolj zapleteno, kot pa bi si želeli, a da so jo zagotavljali korektno, in sicer tako, da so vsi vrhovni državni revizorji osnutek pregledali in s soglasjem zagotovili njegovo kakovost.

Z današnjim dnem so policiji poslali dokument, s katerimi so 13 sklenjenih pogodb označili kot takšne, »da bi lahko bili zaznani sumi storitve kaznivih dejanj«. Za katere primere gre, ni mogel povedati, je pa dejal, da so v medijih že bili izpostavljeni.

Talec namestnika

Spregovoril je tudi o odvzemu pooblastila za podpis osnutka revizijskega poročila namestniku Jorgu K. Petroviču, ki ga je prenesel na namestnico Mojco Planinšek. Kot je dejal Vesel, je Petrovič odlašal z oddajo pripomb. Prav tako menda ni dvigoval telefona ali se udeleževal sestankov, kljub pozivom. Zato se je odločil za zamenjavo, da bi lahko delo normalno teklo dalje. Sodišče pač, kot je dejal, ne more biti talec nekoga.

Prijava Veselove dodatne dejavnosti v predhodnem preizkusu na KPK

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v zvezi z opravljanjem dodatne dejavnosti predsednika računskega sodišča Vesela pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) prejela prijavo, ki je v fazi predhodnega preizkusa. 

KPK v fazi predhodnega preizkusa zbira podatke, pojasnila in dokumentacijo, da bi ugotovila dejansko stanje in morebitne kršitve iz pristojnosti komisije, na podlagi tega se bo odločila o nadaljnjih postopkih, so sporočili iz KPK. Gre za preučevanje Veselovega hkratnega predsedovanja računskemu sodišču in neodvisni komisiji za revizijo in skladnost pri Fifi.

Komisija naj bi sicer že v času, ko jo je vodil Boris Štefanec, Veselu v zvezi s tem že posredovala pisno mnenje. Vendar pa so danes na KPK zapisali, da ga v svojem dokumentarnem gradivu niso našli, zato vsebine ne morejo komentirati. "Po razpoložljivih informacijah je šlo pri podaji mnenja o opravljanju dodatne dejavnosti pri Mednarodni nogometni zvezi za neposredno komunikacijo med predstojnikoma obeh organov, kar lahko potrdi nekdanji predsednik komisije Boris Štefanec," so navedli.

Vendar pa to, da dokumenta na KPK ne najdejo, čudi tako predsednika računskega sodišča kot tudi prejšnjega predsednika komisije. Kot je v izjavi za medije dejal Vesel, ne more komentirati, kje KPK hrani dokumente in kako vodi evidence.

Na KPK so danes potrdili, da je Vesel komisiji poročal o premoženjskem stanju ob nastopu funkcije, med trajanjem funkcije pa tudi večkrat spremembe premoženjskega stanja. Vsebine prijav premoženjskega stanja zaradi varstva osebnih podatkov komisija ne more razkrivati.

Sam konflikta interesov ob hkratnem opravljanju omenjenih dejavnosti ne vidi, kar da je v omenjenem mnenju potrdil tudi Štefanec. "Name nihče ne vpliva ne z ene ne druge strani, davke plačujem tako v Sloveniji kot v Švici, škode za javne finance ni," je pojasnil.

Sprašuje se tudi, kakšen bi bil lahko konflikt interesov med revizijo nabav zaščitne opreme za boj proti epidemiji in opravljanjem dela predsednika pri eni od Fifinih komisij, saj ne gre za koriščenje javnih sredstev. Kot je dodal, gre za zahtevno funkcijo, ki pa jo opravlja v prostem času.

Tudi nekdanji predsednik KPK Boris Štefanec je za STA povedal, da ga čudi, da na komisiji tega dokumenta zdaj ne najdejo. Dobro se namreč spominja, da je KPK na Veselovo pobudo pripravila pisno stališče. Ali je bilo posredovano po pošti ali po elektronski pošti, ne more trditi, je pa dokument obstajal in tudi sam ga je podpisal, je zatrdil.

Predsednik računskega sodišča ga je sicer sprva ustno povprašal o tem, ali predsedovanje omenjeni Fifini komisiji predstavlja nasprotje interesov z opravljanjem funkcije predsednika računskega sodišča. Štefanec mu je dejal, da na prvi pogled deluje, da to ne bi smel biti problem. Dodal pa je, da tega ne upa zatrditi, zato sta se dogovorila, da Vesel v zvezi s tem na komisijo pošlje pisno vprašanje.

KPK je tako na njegovo pobudo pripravila pisno stališče. Kot je opomnil Štefanec, to ni bilo dovoljenje, saj komisija nima pristojnosti dajati dovoljenj. Je pa stališče po njegovih besedah šlo v smeri, da predsedovanje Fifini komisiji ni v nasprotju interesov z opravljanjem funkcije predsednika računskega sodišča.

Obenem pa so v stališču navedli, da je Vesel kot funkcionar dolžan dohodek od te dejavnosti prijaviti KPK, če se premoženjsko stanje poveča za več kot 10.000 evrov, je povedal Štefanec.

Na KPK so danes potrdili, da je Vesel komisiji poročal o premoženjskem stanju ob nastopu funkcije, med trajanjem funkcije pa tudi večkrat spremembe premoženjskega stanja. Vsebine prijav premoženjskega stanja zaradi varstva osebnih podatkov komisija ne more razkrivati. Da premoženje KPK prijavlja vsako leto, je danes dejal tudi Vesel.