po vzoru nemčije

Med prazniki popolno zaprtje države?

A.S.
14. 12. 2020, 14.42
Posodobljeno: 14. 12. 2020, 15.12
Deli članek:

Po neuradnih informacijah naj bi bil na mizi predlog popolnega "lockdowna" po 24. decembru.

Bobo
V tem času delovale samo zdravstvene ustanove, lekarne in trgovine z živili.

Po neuradnih informacijah portala 24ur vlada pripravlja predlog za popolno zaprtje države po 24. decembru in do 4. januarja. Slednje bi po poročanju omenjenega portala pomenilo, da bi v tem času delovale samo zdravstvene ustanove, lekarne in trgovine z živili, zaposleni pa bi odšli na kolektivni dopust.

Na 24ur tudi poudarjajo, da slednje še ne pomeni, da bo predlog na seji vlade v četrtek sprejet v tako strogi obliki. 

Po vzoru Nemčije

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs  je na današnji novinarski konferenci konferenci povedal, da bo vlada že v četrtek pripravila osnutke odlokov, ki bodo v veljavi od 24. decembra do konca novoletnih praznikov. Pri tem naj bi se Slovenija zgledovala predvsem po Nemčiji:  "Kot veste se v Nemčiji zadeve relativno strogo zapirajo. Omejitve v času božičnih in novoletnih praznikov bodo precej večje, kot so bile do sedaj. Pogledali bomo, kaj počnejo Nemci, in verjetno po njihovem vzoru podobne omejitve ali sprostitve pripravili tudi za naše praznike," je pojasnil Hojs. 

Kaj čaka Nemce? 

V Nemčiji bodo s ciljem zajezitve širjenja novega koronavirusa od srede popolnoma zaustavili javno življenje. V skladu z danes dogovorjenimi ostrejšimi ukrepi bodo med drugim zaprli vse trgovine z nenujnim blagom, frizerske salone in šole, da bi ustavili "eksponentno rast" novih okužb v državi, je dejala nemška kanclerka Angela Merkel in priznala, da bo zaostritev ukrepov vplivala na božično-novoletne praznike. A kot je opozorila: "Prisiljeni smo ukrepati in sedaj tudi ukrepamo."

Kdo se zgleduje po kom?

Ob tem je treba poudariti, da to, kar zdaj čaka Nemce, mi živimo že dlje časa, tako da bi bilo smotrno oceniti tudi, da se ne bomo mi zgledovali po Nemčiji, temveč se bo Nemčija zgledovala po nas. Spomnimo, prepoved ponujanja blaga in storitev potrošnikom ter začasno ukinitev javnega prometa smo v Sloveniji uvedli v ponedeljek 16. novembra. Že pred tem, natančneje v petek 13. novembra je v veljavo stopila prepoved zbiranja na javnih mestih, ki pa ne velja za ožje družinske člane in člane istega gospodinjstva. 27. oktobra nas je doletela prepoved gibanja izven meja občin. Že "davnega" 24. oktobra so se zaprli gostinski lokali, hoteli in trgovski centri, vrata pa so zaprli tudi frizerski in kozmetični saloni. 20. oktober? Policijska ura v preobleki "omejitve gibanja v nočnem času." Le dan pred tem je bila uvedena šola na daljavo. Kar torej čaka Nemce, Slovenci že dodobra poznamo.