Dve Sloveniji

Regija lahko "svoboščine" hitro izgubi, tako kot lahko že v četrtek "bonus" prejme denimo Zasavje

S.R.
14. 12. 2020, 14.00
Posodobljeno: 14. 12. 2020, 14.29
Deli članek:

V štirih slovenskih statističnih regijah se jutri ob določenih pogojih odpirajo občinske meje, dovoljeno pa bo tudi obratovanje nekaterih dejavnosti, kot je prodaja oblačil in obutve. Kako ob tem kaže preostalim regijam?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, je epidemiološko stanje najslabše še vedno v posavski regiji, najboljše pa v osrednjeslovenski in goriški regiji. Iz številk, ki jih je predstavil, je namreč razvidno, da so epidemiološke razmere v štirih regijah, torej osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski, ki bodo deležne občutnejšega sproščanja, precej boljše kot v preostalih osmih statističnih regijah. 

Kar zadeva 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, je to v vseh štirih regijah nižje od 800, pri čemer najbolje kaže osrednjeslovenski regiji s 707 potrjenimi primeri. V zasavski regiji, ki (še) ne bo deležna občutnejšega sproščanja, je to število 906, v vseh preostalih pa že nad 1000, pri čemer izstopa Posavje s kar 1577 potrjenimi primeri, kar je kar dvakrat več kot v primeru epidemiološko »najboljših« regij.

V primeru 7-dnevne incidence na 100.000 prebivalcev je slika podobna. V štirih regijah, ki so v boju z epidemijo najbolj uspešne, je ta incidenca nižja od 400. S 502 in 509 se temu približata zgolj primorsko-notranjska in zasavska regija, medtem ko je 7-dnevna incidenca v podravski regiji 563. V vseh preostalih regijah je število višje od 600, pri čemer z 843 tudi po tem kazalniku izstopa posavska regija.

Na odločanje vpliva kombinacija dejavnikov

Kacin je glede te pereče teme pojasnil, da bo vlada razmere spremljala in po potrebi tudi ukrepala. Če se bo pokazalo, da so se v kateri od regij, ki bodo od jutri deležne znatnejšega sproščanja ukrepov, razmere hitro poslabšale, lahko vlada svojo odločitev spremeni. »In če se bo v Zasavju do četrtka epidemiološka situacija popravila, bi lahko morda tudi Zasavje dobilo tak bonus ter odprtje nekaterih trgovin in dejavnosti, ki jih zdaj še nima,« je dejal vladni govorec, ki pa zaenkrat ni znal postreči z informacijo, ali bo vlada o tem tehtala enkrat oziroma dvakrat tedensko. »Vlada se bo vedno sestala po potrebi,« je dejal.

Glede natančnih kriterjev razvrščanja oziroma kaj natančno odločilno vpliva na odločitev, da so v kateri od regij razmere dovolj ugodne za morebitno sproščanje, na današnji novinarski konferenci vlade sicer niso podali jasnih odgovorov. Kot je mogoče izluščiti iz pojasnil Kacina, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ter ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, gre namreč za preplet dejavnikov, povezanih z zgoraj navedenima kazalnikoma, kazalnikoma o številu hospitaliziranih bolnikov in sedemdnevnem povprečju števila novoodkritih primerov, kot je opredeljeno v pred dvema tednoma objavljenem okvirnem načrtu sproščanja protikoronskih ukrepov, ter z drugimi epidemiološkimi podatki.