zaostritev

Šal in ruta nista več dovolj, potrebna je maska!

B.K.
10. 12. 2020, 11.32
Posodobljeno: 10. 12. 2020, 12.56
Deli članek:

Razmere v bolnišnicah še ne dopuščajo sproščanja ukrepov.

Profimedia
Tole več ne bo dovolj.
"Maske, ki so v prodaji in imajo potrdilo, so primerne," je dejala Marija Magajne. Poleg kirurških so primerne tudi pralne maske. Slednje so po njenem morda še primernejše, ker jih je mogoče uporabljati dalj časa, preden se "razmočijo". 

Glede na zasedenost bolnišnic s covidnimi bolniki vlada ni šla v smeri sproščanja ukrepov, je na današnji novinarski konferenci dejala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Tudi večjega zaostrovanja ukrepov ni bilo, je pa v odloku o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe zdaj zapisano, da je za zaščito nosno-ustnega predela po novem potrebna maska. Tako ni več dovolj, če v trgovino ali drugam, kjer je potrebna maska, pridemo s šalom ali ruto, ki si jo potegnemo čez obraz, ampak je potrebna prav maska.

Pralne maske iz blaga so še vedno dovoljene, tudi če jih naredite doma. Pomembno je, da se maska tesno oprime obraza.

Zdravstveni delavci bodo morda kmalu lahko začeli koristiti dopust

Še ena načrtovana sprememba pa se tiče zdravstvenih delavcev. Za te zdaj velja omejitev koriščenja viškov ur in letnega dopusta. Na pobudo različnih skupin zdaj na ministrstvu iščejo rešitev za sprostitev dopusta. "V naslednjih nekaj dneh bo opredeljeno na kakšen način je to koriščenje dopustov možno," je dejala sekretarka in priznal, da pri zdravstvenih delavcih "v resnici prihaja do preobremenjenosti" in da tudi oni "nujno potrebujejo primeren počitek."