kibernetski napad

Vdrli v bazo Evropske agencije za zdravila in dostopali do podatkov o cepivu

B.K.
10. 12. 2020, 10.06
Posodobljeno: 10. 12. 2020, 10.06
Deli članek:

Dve farmacevtski družbi, ki sta Evropski agenciji za zdravila (EMA) poslali vlogi za dovoljenje za promet cepiva proti covidu-19, sta sporočili, da so do njunih dokumentov "nezakonito dostopali" med kibernetskim napadom na strežnik agencije.

Profimedia
Sedež Evropske agencije za zdravila (EMA) v Amsterdamu.

Gre za dokumente, ki sta jih vložili družbi Pfizer in BioNTech, ki se jima obeta prva odobritev cepiva na območju Evropske unije. Družbi sta sporočili, da so do teh dokumentov napadalci nezakonito dostopali, a k sreči niso prišli do osebnih podatkov prostovoljcev, ki so sodelovali v kliničnih preizkušnjah cepiva. "EMA je zatrdila, da kibernetski napad ne bo imel nobenih posledic na časovnico njihove odločitve [o ustreznosti in varnosti cepiva]," so zapisali v odzivu.

Cepivo omenjenih družb so sicer nedavno že odobrili v Združenem kraljestvu, kjer so v torek z njim že cepili prve prebivalce.

Vodstvo agencije je sicer v sredo sporočilo, da so bili njihovi stržniki tarča kibernetskega napada. Ta se je zgodil le nekaj tednov pred pričakovano odločitvijo agencije o ustreznosti in varnosti cepiva podjetij Pfizer in BioNTech. "EMA je bila žrtev kibernetskega napada. Agencija je nemudoma sprožila preiskavo, v tesnem sodelovanju z organi pregona in drugimi relevantnimi institucijami," so v odzivu zapisali na agenciji. Napad ni prizadel njihove sposobnosti za delo, so še zatrdili.

EMA, ki deluje kot regulator za farmacevtske proizvode na trgu Evropske unije, je pred časom sporočila, da bo odločitev glede cepiva podjetij Pfizer in BioNTech sprejela najkasneje do 29. decembra. Odločitev o cepivu družbe Moderna bo sledila najkasneje do 12. januarja. Agencija se odloča še o cepivu proizvajalcev AstraZeneca in Johnson & Johnson.