Zdravstvena inšpekcija

Na Štajerskem fizični napad na inšpektorja, javno objavljen tudi seznam imen s pozivi po maščevanju

B.K.
16. 11. 2020, 17.45
Posodobljeno: 16. 11. 2020, 17.49
Deli članek:

Nasilje nad zdravstvenimi inšpektorji, ki nadzirajo izvajanje vladnih odlokov, se povečuje z zaostrovanjem ukrepov. Kljub temu se vedno več ljudi ukrepov tudi drži, je na današnji novinarski konferenci dejala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zdravstveni inšpektorji so v prvem tednu novembra ugotovili manj neskladnosti z vladnimi odloki, kar pripisujejo zaprtju nenujnih trgovin, storitvenih dejavnosti pa tudi vedno večjemu spoštovanju ukrepa nošenja mask na prostem.

Na terenu več inšpektorjev

V skladu s petim proti koronskim paketom se je nabor nadzornikov vladnih odlokov razširil. Zdravstveni inšpektorji so dobili namreč pomoč še osmih drugih inšpektoratov, prav tako vladne odloke zdaj lahko nadzirata policija in občinsko redarstvo.

Spremembe načina dela se že izražajo, je zatrdila inšpektorica. Opravljenih je bilo več nadzorov in izdanih več glob. Skupno število vseh nadzorov v prvem tednu novembra je bilo 2459, izrečenih je bilo 95 sankcij v vrednosti 53.200 evrov. Izrečenih je bilo tudi 183 opozoril in 101 upravni ukrep.

Potza sicer ugotavlja, da se spoštovanje ukrepov kljub temu ves čas izboljšuje. "Kot družba gremo v pravo smer," je dejala.

Soočajo se z grožnjami, objavo osebnih podatkov in celo fizičnimi napadi

Youtube
Deana Potza

Ob tem pa je poudarila, da se manjšina z ukrepi "ne strinja, jih noče upoštevati in to izraža na različne načine." Na zdravstvenem inšpektoratu so namreč v jesenskem času začeli opažati ponovno rast neprimerne komunikacije, verbalnega nasilja in groženj. Med "klasiko" denimo spadajo kršitelji, ki vpričo inšpektorja kličejo svojega odvetnika in grozijo s tožbami.

Poleg žaljivk in neprimernih kretenj so na Štajerskem zabeležili tudi primer fizičnega napada na inšpektorja, pojavljati pa so se začele celo javne objave z grožnjami. Nekdo je na družabno omrežje facebook celo objavil seznam vseh zdravstvenih inšpektorjev v Republiki Sloveniji, z imeni, priimki in kontaknimi podatki. V objavi je vse pozval k maščevanu tako inšpektorjem kot njihovim družinskim članom. V dveh primerih so inšpektorji proti nasilnežem že vložili kazensko ovadbo.

Zato inšpektorji nadzore večkrat izvajajo v družbi policistov, saj potem takšnih nezrelih izbruhov ni. "Takoj, ko ljuidje zagledajo policista, se vsi držijo ukrepov. Nadenejo si maske, skrbijo za razdaljo in podobno," je še dejala Potza.