Slovenija

GZS: Zapiranje gospodarstva bi bilo neutemeljeno, zaradi okužbe odsotnih manj kot odstotek zaposlenih

A.S./STA
10. 11. 2020, 19.05
Posodobljeno: 10. 11. 2020, 19.06
Deli članek:

Slovensko gospodarstvo z zaskrbljenostjo spremlja podatke o širjenju števila okuženih s koronavirusom, vendar pa, kot so sporočili iz GZS, menijo, da bi bilo zapiranje gospodarstva neutemeljeno in neustrezno. Po njihovih podatkih je namreč zaradi okužbe s koronavirusom v podjetjih odsotnih manj kot odstotek zaposlenih.

Profimedia
Izpostavili so, da si gospodarstvo, s tem pa tudi celotna Slovenija, ponovne zaustavitve, kot smo ji bili priča spomladi, ne more privoščiti (fotografija je simbolična).

Na podlagi podatkov s terena, ki so jih zbrali na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), za ukrep zapiranja gospodarstva ni utemeljenih razlogov. "Apeliramo na sprejemanje razumnih odločitev, ki ne bodo ogrozile obstoja številnih delovnih mest in podjetij ter s tem davčnih prilivov v javne blagajne in proračun," so navedli.

Med podjetji izvedli analizo

Krajša analiza, ki so jo izvedli med podjetji, kaže, da imajo ta v povprečju triodstotno odsotnost zaposlenih zaradi koronavirusa. Od tega je zaradi obolelosti odsotnih 0,8 odstotka zaposlenih, okoli dva odstotka zaposlenih pa je odsotnih zaradi varstva otrok ali karantene, ker so bili v stiku z obolelimi ali pa v tujini.

"Ti podatki potrjujejo dejstvo, da je gospodarstvo ena tistih točk v sistemu celotne države, kjer širjenje okužb s koronavirusom še najbolj obvladujemo. Tako so z odgovornim ravnanjem, najvišjo stopnjo skrbnosti, ustreznimi preventivnimi ukrepi ter angažiranim sodelovanjem vodstev podjetij in zaposlenih že v prvem valu epidemije podjetja uspela zavreti širjenje koronavirusa znotraj delovnih okoljih," so navedli.

Kljub številnim vdorom so pri omejevanju širjenja okužb podjetja po oceni GZS uspešna tudi v drugem valu; kjer delovni procesi to dovoljujejo, veliko zaposlenih dela od doma.

Številke obolelih za covidom-19 v bolnicah in na intenzivni negi so alarmantne, poudarjajo, in dodajajo, da se resnosti razmer v gospodarstvu povsem zavedajo. Zato ob sprejemanju vseh poslovnih odločitev na prvo mesto postavljajo skrb za zdravje posameznika, zaposlenega in varno delovno okolje.

Slovenija si ponovne zaustavitve ne more privoščiti

Izpostavili so, da si gospodarstvo, s tem pa tudi celotna Slovenija, ponovne zaustavitve, kot smo ji bili priča spomladi, ne more privoščiti. Bolj kot se zaostrujejo ukrepi, večjo grožnjo namreč pomenijo za izgubo delovnih mest, neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti, delovanje in obstoj številnih podjetij.

"Naša odgovornost je, da se držimo vladnih ukrepov, ki jih pripravlja stroka, in tako ščitimo zdravje vseh nas. A hkrati je nujno, da ostane gospodarstvo čim bolj odprto," so pozvali.