V družbi velikih

BBC: Gospod Janša, iz skrajno desne proti-imigrantske stranke«

R.T..
9. 11. 2020, 16.45
Posodobljeno: 9. 11. 2020, 16.57
Deli članek:

Eden najbolj znanih, branih in klikanih svetovnih medijev je slovenskega premierja uvrstil v družbo voditeljev, ki še niso čestitali Joe Bidnu.

Bobo
Slovenski premier Janez Janša.

Le redki voditelji držav še niso čestitali Joeju Bidnu za zmago na ameriških predsedniških volitvah, čeprav so ga vsi večji, tako levi kot desni ameriški mediji, razglasili za zmagovalca. Donald Trump kljub precejšnjemu zaostanku v preštetih glasih vztraja pri tožbah, tako da formalno ameriški predsednik ne bo izvoljen še nekaj tednov.

Razlogi zadržanih voditeljev so različni, slovenski premier je omenjal »vladavino pravo« in sum goljufij na posameznih voliščih.

BBC je spomnil, da je Janša že v sredo čestital Trumpu in v naslednjih dneh nadaljeval z deljenjem tvitov o prevarah demokratov. Opazili so, da je v soboto postal bolj »spravljiv«, ko je zapisal, da so »ZDA naš strateški partner« in da bo njegova vlada z njimi »gradila tesne, prijateljske odnose, ne glede na to, iz katere stranke bo predsednik ZDA«. BBC je svojim bralcem za orientacijo dodal, da je »Gospod Janša, iz skrajno desno proti-imigrantske Slovenske demokratske stranke, zaveznik madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki pa je rahlo zadržano čestital Bidnu.« 

Janša je v tem članku v imenitni družbi. Omenjen je takoj za ruskim premierjem Vladimirjem Putinom, ki je bil pred štirimi leti med prvimi, ki je čestital Trumpu za zmago, tokrat pa bo počakal na uradne rezultate, saj se v ZDA soočajo »z določenimi pravnimi postopki«. Poznavalci rusko-ameriških razmere vedo povedati, da v Kremlju niso preveč navdušeni nad Bidnom, ki je nedavno Rusijo označil za »največjo grožnjo ZDA«.

Sledijo brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki kot goreč pristaš Trumpa ne sme prehitro čestitati Bidnu. Nekoliko bolj nenavadna je zadržanost mehiškega predsednik Lopeza Obradorja, ki se politično nagiba bolj proti levemu polu.

Kitajska, ki s Trumpom ni imela dobrih odnosov, hladno diplomatsko čaka na razglasitev uradnih rezultatov.

Da pa ni bilo ničesar slišati iz Pjongjanga, ni tako presenetljivo.