Slovenija

Slovenijo na rdeči seznam uvrstili tudi najbolj "rdeči" Čehi

S.R./STA
9. 11. 2020, 09.12
Posodobljeno: 9. 11. 2020, 09.12
Deli članek:

Slovenija je od danes na češkem rdečem seznamu držav s slabo epidemiološko sliko.

Profimedia
Protesti proti strogim ukrepom za preprečevanje širjenja virusa so pogosti tudi v Pragi.

Kot navaja češko zunanje ministrstvo, morajo državljani EU, tako tujci kot Čehi, pred prihodom iz rdeče države na Češko izpolnitiposeben obrazec, ki je na voljo na tej spletni povezavi

Potniki morajo predložiti tudi izvid testa na novi koronavirus ali iti v karanteno. Če test opravijo v tujini, ga morajo predložiti takoj po prihodu v državo, pri čemer ne sme biti starejši od 72 ur. Če ga opravijo na Češkem, pa ga morajo predložiti najkasneje pet dni po prihodu, piše na spletni strani češkega zunanjega ministrstva. Na češkem rdečem seznamu je tudi večina drugih evropskih držav, izjema so le Nemčija in baltske države. 

Na vrhu Evrope

Češka sicer velja za eno najhuje prizadetih evropskih držav v drugem valu pandemije covida-19 in je uvedla tudi ene najstrožjih ukrepov za zajezitev virusa. Glede na 14-dnevno pojavnost na 100.000 prebivalcev se uvrščajo na sam vrh, potem ko prejšnji teden skupaj z Luksemburgom prehiteli Belgijo. V Belgiji se je glede na podatke Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) 14-dnevna pojavnost znižala na 1333 okužb na 100.000 prebivalcev, medtem ko se je na Češkem ustavila pri 1551, v Luksemburgu pa pri 1359. Kar zadeva 14-dnevno pojavnost, se s 1058 v nedeljo med evropskimi državami visoko uvršča tudi Slovenjia.