Operacija Ramzes

Boj proti terorizmu: v Avstriji 60 hišnih preiskav, aretirali že 30 oseb

S.R.
9. 11. 2020, 08.37
Posodobljeno: 9. 11. 2020, 08.43
Deli članek:

V okviru operacije Ramzes so aretirali že 30 oseb.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Avstrijska policija je v okviru boja proti terorizmu danes navsezgodaj izvedla usklajeno operacijo na avstrijskem Štajerskem, avstrijskem Koroškem, Dunaju in v Spodnji Avstriji. Po navedbah časnika Kronenzeitung so istočasno izvedli hišne preiskave v 60 stanovanjih, hišah, trgovinah in lokalih. Preiskave so povezane s sumi sodelovanja v teroristični in kriminalni organizaciji, financiranja terorizma, delovanja proti državi ter pranja denarja. Operacija po navedbah oblasti sicer ni neposredno povezana z nedavnim terorističnim napadom na Dunaju. 

Informacije o preiskavi oziroma tako imenovani operaciji Ramzec so še skope, a avstrijski organi pregona po navedbah državnega tožilstva v Gradcu preiskujejo več kot 70 oseb ter več združenj in skupnosti, osumljenih bodisi sodelovanja v skupinah Muslimanska bratovščina in Hamas bodisi podpiranja teh skupin. V okviru preiskave so aretirali 30 oseb, ki zdaj čakajo na zaslišanje.

Kar zadeva Muslimansko bartovščino, ki naj sicer za širjenje svojega vpliva v Evropi in Severni Ameriki ne bi uporabljala nasilja, je po navedbah časnika Kronenzeitung dosedanja preiskava pokazala, da dejansko ohranjajo stike s terorističnimi organizacijami skrajnih islamističnih skupin iz sirske in iraške državljanske vojne. Muslimanska bratovščina hkrati podpira palestinsko gibanje Hamas, ki ga je Evropska unija leta 2015 znova uvrstila na seznam terorističnih organizacij.

Državno tožilstvo v Gradcu je ob tem poudarilo, da operacija ni uperjena proti samim muslimanom ali islamu, temveč je ukrepanje namenjeno tudi zaščiti muslimanov in njihove vere, ki da jo organizacije zlorabljajo za širjenje svoje skrajne ideologije.