Zanimivosti

Kako izbrati pravo toplotno črpalko?

Oglasno sporočilo
9. 11. 2020, 09.00
Deli članek:

Ste v tej kurilni sezoni že dobili prvo položnico? V Sloveniji traja kurilna sezona približno osem mesecev, dolga kurilna doba pa lahko prinese visoke stroške ogrevanja. Za ogrevanje prostorov s klasičnimi energenti, kot sta plin in kurilno olje, moramo seči globoko v žep, stroški energentov pa iz leta v leto naraščajo. Zato se vedno več Slovencev spogleduje z nakupom toplotne črpalke, pri čemer pa jim preglavice navadno povzroča že prvo vprašanje: Katero toplotno črpalko izbrati?

Toplotna črpalka predstavlja varčno in trajnostno alternativo klasičnim energentom. Za svoje delovanje izkorišča toploto okoliškega zraka, vode ali zemlje. Sicer obratuje s pomočjo električne energije, vendar za razliko od električnih grelcev glavnino energije dobi iz svoje okolice.

Toplotne črpalke so trenutno okolju najbolj prijazen vir ogrevanja, saj za razliko od fosilnih goriv ne onesnažujejo okolja. Sodoben pristop, tako pri gradnji energetsko varčnih objektov kot tudi zamenjavi zastarelih sistemov ogrevanja je močno povečal zanimanje za takšno obliko ogrevanja.

Na izbiro toplotne črpalke vpliva več faktorjev

Ko se odločamo, katero toplotno črpalko bi izbrali, moramo biti pozorni na več dejavnikov. Izbira je odvisna od tega, kakšne so naše zahteve po gretju; koliko časa na dan ga potrebujemo in na koliko stopinj želimo ogreti prostore. Potrebno je upoštevati tudi tip ogrevalnega sistema; ali se grejemo z radiatorji ali s talnim gretjem. Toplotne črpalke so namreč bolj primerne za priklop na talno gretje, saj je temperatura ogrevalne vode nižja in je s tem izkoristek toplotne črpalke bolšji kot na primer pri radiatorskem ogrevanju. A tudi za radiatorsko ogrevanje so se toplotne črpalke izkazale kot odlična alternativa klasičnim ogrevalnim sistemom. Upoštevati moramo tudi lokacijo hiše, saj ima le-ta velik vpliv na učinkovitost delovanja toplotne črpalke – če jo uporabljamo v hladnejšem okolju, bo njen izkoristek nižji, saj hladnejši zrak vsebuje manj toplotne energije, kar pomeni, da mora črpalka delovati močneje, da lahko zagotovi zadostno ogrevanje.

Pomembna je seveda tudi kvadratura naših bivalnih prostorov ter vrsta in velikost oken, ki predstavljajo »luknjo« v izolaciji, zato vplivajo na potrebo po ogrevanju. V zakup moramo vzeti tudi toplotno izolacijo in starost hiše; starejše hiše so navadno slabše izolirane, kar znatno poveča zahtevo po ogrevalni moči. V tem primeru pridejo velikokrat v poštev visokotemperaturne toplotne črpalke, kot na primer HITACHI Yutaki S80, ki lahko zagotavlja ogrevalno vodo do 80°C. Poleg tega moramo vedeti tudi, ali bo toplotna črpalka poleg gretja namenjena tudi za ogrevanje sanitarne vode, saj mora biti v tem primeru zmogljivejša.

Za pomoč pri izbiri se obrnite na strokovnjaka

Če se tudi vi v poplavi vseh informacij o toplotnih črpalkah počutite izgubljeni, pa brez skrbi, saj niste edini. Informacije namreč niso prilagojene posameznim uporabnikom, saj ima vsak objekt posebne karakteristike. Ker je smiselnost namestitve toplotne črpalke odvisna od mnogih dejavnikov, pa ni enotnega modela, po katerem lahko presodite, kaj izbrati.

Primerno toplotno črpalko boste tako najlažje našli po posvetu s strokovnjakom – z nekom, ki se do potankosti spozna na toplotne črpalke in vam lahko svetuje glede na vaše okoliščine in potrebe. Za pomoč pri izbiri se obrnite na podjetje Prealpi, kjer vam bodo z veseljem brezplačno svetovali, kako izbrati pravo toplotno črpalko za vas.