potrjenih 65 okužb z novim koronavirusom

Na severnem Primorskem najbolj na udaru domovi starejših

A.S./STA
1. 11. 2020, 21.03
Posodobljeno: 1. 11. 2020, 21.03
Deli članek:

Na severnem Primorskem je bilo v soboto potrjenih 65 okužb z novim koronavirusom, najbolj na udaru pa so domovi starejših, je sporočil regijski štab civilne zaščite. V enoti Petrovo Brdo je okužena večina stanovalcev, število okuženih pa raste tudi v Domu upokojencev v Podsabotinu in v domu v Renčah, kjer poteka institucionalno varstvo starejših.

Regijski štab CZ za severno Primorsko
V enoti doma upokojencev Petrovo Brdo v tolminski občini je stanjeregijski zelo resno.

V enoti doma upokojencev Petrovo Brdo v tolminski občini je stanje, kot opozarja regijski štab, zelo resno, saj je okužena velika večina od 93 stanovalcev. Na udaru pa so tudi zaposleni, saj se okužbe vrstijo tudi pri njih.

"In ker gre na Petrovem Brdu za posebno enoto Doma upokojencev Podbrdo, saj varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami in ne le starostnikom, je položaj še zahtevnejši. Vodstvo doma je tudi v stalnem stiku z tolminskim zdravstvenim domom, tolminsko občino in tamkajšnjim štabom civilne zaščite," so zapisali.

Okužbe se po potrjenem prvem primeru v četrtek širijo tudi v domu v Renčah. Po zadnjem testiranju je pozitivnih 10 stanovalcev in osem zaposlenih. Vsi so že bili in ostajajo v samoizolaciji.

Vse več okužb pa je tudi v enoti novogoriškega Doma upokojencev v Podsabotinu. V soboto so namreč potrdili še štiri nove primere pri oskrbovancih in eno pri zaposlenih. Skupno je tako v tej enoti potrjenih 11 okužb (devet med oskrbovanci in dva med zaposlenimi). V centralni enoti v Novi Gorici pa je bil zabeležen še en primer, tako da je skupno število okuženih pet, in sicer štirje starostniki in en zaposleni.