resne, a ne dramatične

Minister Cigler Kralj opisal razmere v socialno-varstvenih zavodih

B.K.
2. 10. 2020, 11.58
Posodobljeno: 2. 10. 2020, 12.12
Deli članek:

Razmere so resne, niso pa dramatične, je dejal minister.

Bobo
Minister za delo Janez Cigler Kralj.

V drugem valu se je zaradi drugačnega pristopa do ukrepov za zajezitev okužb pojavila večja možnost, da se virus pojavi v socialno-varstvenih zavodih, je na današnji novinarski konferenci dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Na ministrstvu so še posebej pozorni na 102 doma za starejše občane.

Razmere v zavodih "so resne, niso pa dramatične," je poudaril minister in opisal stanje v najbolj prizadetih zavodih.

Prvi takšen je gotovo Center za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem. Tam se je po pojavu prve okužbe ta začela hitro širiti, prostorske kapacitete centra pa so tako omejene, da tam niso mogli vzpostaviti t.i. rdeče cone. K sreči je na pomoč priskočilo ministrstvo za izobraževanje, ki je v uporabo ponudilo bližnji Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD), kjer je zavod vzpostavil rdečo cono. Minister je poudaril, da so z vodstvom centra bili v kontaktu že od prvih ugotovljenih okužb, ponudili pa so jim tako vso strokovno in organizacijsko pomoč, kot tudi dodatno izobraževanje kadra glede uporabe osebne zaščitne opreme.

Stanje se zdaj stabilizira. Tam je še vedno 58 pozitivnih uporabnikov ter 22 pozitivnih zaposlenih oziroma prostovoljcev. Trije izmed okuženih so v bolnišnični oskrbi. V rdeči soni na COŠD je sicer polnih 48 postelj, sedem pa jih imajo na osnovni lokaciji.

Druga kritična lokacija je dom starejših občanov v Rakičanu. Tam je okuženih šest zaposlenih ter 13 stanovalcev. Trije so bili prepeljani v bolnišnico. Ostali so negativni.

Več pojavov okužbe so v zadnjih dneh beležili tudi v Domu Danice Vogrinec v Mariboru, kjer pa se število trenutno več ne viša. Pozitivnih je sicer še vedno 44 stanovalcev in 23 zaposlenih. Včeraj odvzeti brisi so vsi bili negativni.

Okužbe so prisotne še v drugih domovih, a so številke tam bistveno nižje.

Minister je ob tem poudaril, da je situacija pri zavodih zdaj drugačna kot spomladi. Danes je namreč dovolj varovalne opreme, zagotovljena so izobraževanja, hkrati pa so uspeli znotraj proti koronskih zakonov zagotoviti tudi 29 milijonov evrov sredstev za okrepitev kadrov v zavodih. Domovi za starejše občane naj bi tako iz teh sredstev zaposlili 550 dodatnih sodelavcev, še 100 pa ostali socialno varstveni zavodi. Zagotovili so tudi dodatka za plače in sicer 20-odstotni dodatek za tiste, ki bodo na delo premeščeni v drug socialno-varstveni zavod, in 30-odstotni za tiste, ki bodo delali v sivi ali rdeči coni.