Nepredvidljiva situacija

V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor na Taboru še devet okužb, zaprosili za rezervne ekipe

L.K./STA
9. 9. 2020, 12.39
Posodobljeno: 9. 9. 2020, 13.35
Deli članek:

Ostali so brez tretjine vseh zaposlenih v omenjeni enoti, kar se pozna tudi v organizaciji dela.

STA
Direktor doma Marko Slavič

V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor na Taboru so po ugotovljeni okužbi stanovalke z novim koronavirusom v ponedeljek in posledičnih testiranjih odkrili še devet okužb. Po besedah direktorja doma Marka Slaviča je potrjeno okuženih s covidom-19 še pet stanovalcev in štirje zaposleni.

"Situacija je zelo nepredvidljiva," je v današnji izjavi za medije povedal Slavič in poudaril, da nihče od okuženih ni kazal značilnih znakov okužbe, kar nakazuje na "zahrbtnost tega virusa".

"V domu smo zagotovili maksimalne ukrepe, vse, kar je strokovno možno. Zato lahko potolažim stanovalce in njihove svojce, da se covid ta trenutek v našem domu ni pokazal v najhujši obliki, je pa jasno, da ga bomo morali zatreti," je dodal.

STA
Dom Danice Vogrinec Maribor, ki je z nekaj več kot 800 posteljami največji dom za starejše v Sloveniji, ima dve enoti.

Dom Danice Vogrinec Maribor, ki je z nekaj več kot 800 posteljami največji dom za starejše v Sloveniji, ima dve enoti. Taborska z okoli 200 stanovalci je manjša, medtem ko je glavna enota na Pobrežju. Tam so na začetku aprila zaznali okužbo z novim koronavirusom pri eni od strežnic, ki se je takoj izločila iz delovnega procesa in tako se virus ni širil znotraj doma.

Iz delovnega procesa so že v torek zaradi morebitnih stikov z okuženo osebo izključili 28 zaposlenih. To je tretjina vseh zaposlenih v omenjeni enoti, kar se pozna tudi v organizaciji dela. Zato je Slavič danes naslovil na državne oblasti poziv k organizaciji rezervnih ekip na nacionalni ravni, ki bi lahko v takšnih primerih pomagale posameznim domovom za starejše.

"V perspektivi bomo morali za primer obolevnosti s covidom, ki je očitno nepredvidljiv in ga je nemogoče ustaviti, zagotoviti ne samo protokole, ne samo znanje, ker tega imamo dovolj, ampak predvsem time, ki bodo v takem primeru lahko prišli suportirati delo, ker na dolgi rok obvladovanje epidemije na takšen način - z entuziazmom in improvizacijo, predvsem ko gre za kadre, ni mogoče," je pojasnil.

Okužene stanovalce so prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, čeprav ne kažejo znakov obolenja. Izvor prve okužbe v domu ni znan. Stanovalka, pri kateri so najprej odkrili okužbo, je imela prebavne težave in je bila zato testirana.

Po ugotovljeni okužbi stanovalke z novim koronavirusom, katere izvor ni znan, so v ponedeljek do nadaljnjega zaprli za obiske enoto Tabor, pozneje pa še osrednjo enoto doma na Pobrežju, čeprav ni prehajanja zaposlenih med enotama. Slavič je ponovil, da je to začasen ukrep, do razjasnitve situacije, in dodal, da je za stanovalce znotraj doma dobro poskrbljeno.

Testiranja v enoti Tabor se medtem nadaljujejo. Po besedah direktorja bodo odvzeli brise vsem stanovalcem in vsem zaposlenim v tej enoti. Zaenkrat so testirali 50 stanovalcev in 40 zaposlenih.

Ko bodo zmogljivosti UKC Maribor zapolnjene, bodo po besedah Slaviča poskrbeli za obolele znotraj doma v ustreznih conah. Pri tem pa znova poziva k pomoči s kadri. "Nimamo kadra že za redne delovne procese," je dejal.