izjeme

Kacin sporočil: Maske so odslej obvezne v zaprtih javnih prostorih, razen v primerih ...

A.S./B.K.
3. 9. 2020, 14.28
Posodobljeno: 3. 9. 2020, 16.31
Deli članek:

Jelko Kacin je stopil pred kamere in sporočil to vest.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po seji vladi je pred govorniški pult spet stopil govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. Tudi današnji podatki kažejo, da smo pri zamejevanju vnosa okužb iz tujine uspešni, je dejal že na začetku. "Gre za spodbuden podatek, sploh ob upoštevanju, da se epidemiološka slika v večini evropskih držav, tudi v naši neposredni soseščini, ponovno slabša," je navedel.

Vladni govorec je izrazil zaskrbljenost, da kar nekaj slovenskih državljanov, pri katerih so potrdili okužbo, ni iskrenih pri navedbah svojih stikov oziroma kje so se okužili. "Predvsem v Ljubljani je veliko okužb, za katere ne poznamo izvora. Okuženi prikrivajo svojo bolezen," je povedal.

Maske obvezne v zaprtih javnih prostorih

Zaradi preprečitve ponovnih izbruhov covid-19 je vlada sprejela nov odlok, ki določa, da je začasno obvezna uporaba zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet, ter obvezno razkuževanje rok. Maska ni obvezna, v kolikor se zagotovi primerna razdalja. "Če je pisarna, kjer delata dva, v javnem prostoru dovolj velika, potem maska ni obvezna, še posebej če je omogočeno prezračevanje," je ponazoril.

Ta odločitev sicer ne velja za vzgojno-izobraževalne zavode in športno ter rekreativno dejavnost, za katere se glede uporabe zaščitnih mask še naprej uporabljajo priporočila. Če vzgojno-izobraževalnih zavodov "ne bi izključili iz odloka, bi morali otroci tudi v učilnicah nositi maske," je pojasnil Kacin.

Da bodo nadzor uporabe mask začeli izvajati s petkom, pa je prek Facebooka napovedala vlada. Zapisali so, da bodo pristojni inšpektorji z jutrišnjim dnem "začeli opravljati nadzor nad spoštovanjem obvezne uporabe zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet, ter obveznega razkuževanja rok. V skladu z določbami Zakona o nalezljivih boleznih bodo lahko kršiteljem odloka izrekali tudi globe."

Smo v biološkem eksperimentu

Stanje v bolnišnicah se slabša, vse več je hospitaliziranih bolnikov in vse več jih je tudi v enotah intenzivne nege, pa je povedala predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc. Zdravniki se bojijo predvsem novega vala okužb v kombinaciji z običajnimi jesenskimi in zimskimi respiratornimi okužbami. "Prihajajo časi, ko klinično ne bo možno ločiti, ali je nekdo okužen s korono ali gripo oziroma prehladom," je opozorila.

Zato, če si želimo normalno življenje in izvajanje stvari, ki so nam življenjskega pomena, se moramo držati osnovnih principov, ki nikogar nič ne stanejo - to so uporaba maske, fizična razdalja in razkuževanje rok, je dodala Lejko Zupanc.

Kacin je dodal, da nam gre "relativno dobro" in opozoril, da so kapacitete laboratorijev na robu. "Bojimo se, da bo prihajalo do zamud pri analizi testov. V nekaterih državah zamujajo tudi dva, tri dni. Tega si ne moremo dovoliti," je pojasnil.

Virus je nevaren tudi za aktivne starostnike

Skupaj smo sicer doslej imeli že krepko preko 200 hospitaliziranih. Izkazalo se je, da je povprečna starost bolnikov zelo podobna spomladi in zdaj. Tudi trenutni hospitalizirani bolniki imajo kronične bolezni, a ne tako zelo težke. Razlika pa je v tem, da so zdaj hospitalizirani aktivni starostniki, ki so sicer živeli normalno, aktivno življenje, a so bili po okužbi v resni nevarnosti. Če pa jih spremlja še kakšna kronična bolezen, kot je denimo diabetes, pa je bolnik res izrazito ogrožen.