nova normalnost

Nikar bolni v službo, sicer si gospodarsko ne bomo opomogli

B.K./STA
2. 9. 2020, 13.29
Posodobljeno: 2. 9. 2020, 13.32
Deli članek:

Gospodarstvo si še enega zapiranja države ne more privoščiti. Zato je nujno, da na delovno mesto ne hodimo bolni.

Profimedia
Če imate simptome bolezni, ostanite doma. Če vam delodajalec tega ne dovoli, mu povejte, da je to dobro zanj.

Ponovnega zapiranja države zaradi novega koronavirusa si gospodarstvo ne more privoščiti, ne v Sloveniji ne v Evropi, je na novinarski konferenci o ukrepih za preprečevanje širjenja covida-19 v gospodarstvu povedala generalna direktorica GZS Sonja Šmuc. Zato je po njenem nujno, da delujemo preventivno.

V Sloveniji je zaposlenih več kot 800.000 ljudi, ki v delovnih okoljih preživijo vsaj osem ur, zato lahko na delovnem mestu do okužbe pride še lažje kot sicer. Bliža se tudi zima, ki prenos okužb še pospeši, pa je opozorila predstojnica kliničnega inštituta za medicino dela Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Metoda Dodič Fikfak.

Delavce na delovnem mestu je potrebno nujno preventivno zaščititi

Študije po prvem valu epidemije so po besedah Dodič Fikfakove pokazale, da so prizadeti predvsem proizvodnja, industrija gradbeništva in trgovine. Pri tem do okužb prihaja tudi preko predmeta, ki ga obdeluje več delavcev. Pokazale so tudi, da več kot 10 odstotkov delavcev, ki so se po prvem valu vrnili na delo, trpi za posttravmatsko stresno motnjo, ki pa se ni pojavila tam, kjer so imeli dobro organizirano preventivo in kjer so pri tem sodelovati tudi delavci. Zato je pomembno, da v podjetjih poskrbijo za primerne preventivne ukrepe, kot tudi, da pri njih sodelujejo delavci, ki morajo tudi razumeti, kako se morajo obnašati.

To je izpostavila tudi državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič, ki pravi, da bodo delodajalci morali "določiti ukrepe, ki preprečujejo širjenje okužbe, in omogočajo, da bi se delavci na delovnem mestu počutili varne."

V službo nikoli več bolni

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je zato poudarila, da mora ena glavnih prioritet postati ta, da "ne hodimo v službo bolni. To je odgovorno do nas in drugih".