Preverjajo tudi vstope na meji z Madžarsko

Nekateri Slovenci, ki so ostali na Hrvaškem, čakajo na umik karantene?

G.G.
25. 8. 2020, 11.56
Posodobljeno: 25. 8. 2020, 13.48
Deli članek:

Po presenetljivo mirnem »hrvaško prekarantenskim« koncem tedna je minister za notranje zadeve Aleš Hojs razložil, kaj se je zgodilo s trumami slovenskih turistov na Hrvaškem.

Bobo
V soboto in nedeljo na mejnem prehodu Dragonja (na fotografiji), tako kot na drugih mejnih prehodih s Hrvaško, ni bilo gneče.
Po informacijah hrvaških organov za notranje zadeve oz. po vnosih v njihovi aplikaciji bi bilo mogoče sklepati, da je na Hrvaškem  med 30.000 in 40.000 slovenskih državljanov.

Še v četrtek in petek je Hojs sporočal, da je na Hrvaškem več kot 100.000 slovenskih turistov, mediji pa s(m)o to raznašali naprej. Policisti so opozarjali pred najverjetnejšo obremenjenostjo mejnih prehodov. Rezultat: na mejnih prehodih ni bilo gneče, mejo pa je prestopilo podobno število slovenskih potnikov (okoli 60.000), kot primerljiv konec tedna v avgustu lani, ko ni grozil ukrep karantene.

Minister Hojs je ponudil (nepreklicno?) razlago. Na Hrvaškem konec tedna očitno ni bilo več toliko slovenskih turistov, kot so ocenjevali. Številke o 120 do 140 tisoč turistih bi po njegovem držale za čas pred desetimi dnevi, ko so postavili Hrvaško na rdeči seznam. V naslednjih dneh pa naj bi se slovenski državljani začeli postopno vračati v domovino, tako postopno, idealno razporejeno po dnevih, da na mejnih prehodih ni bilo gneče niti konec tedna. Hojs pa je pri tem pohvalil tudi paničarsko vlogo medijev, ki s(m)o utrujajoče pogosto pisali in svarili o vrnitvi pred nastopom karantene.

Ob vstopu v Slovenijo mora potnik dokazati, kje se je potikal

Nekaj besed je minister spregovoril tudi o morebitnih prevarantih, tistih, ki bi pot iz Hrvaške nadaljevali na Madžarsko in potem vstopili v Slovenijo. Uzakonjeno je tako imenovano obratno dokazno breme, kar pomeni, da mora potnik na meji dokazovati, iz katere države je prišel oziroma da ni prišel iz epidemiološko varne države. Takšen nadzor policija že občasno opravlja na meji z Madžarsko. »Za vsakega posameznika je moč preveriti, kdaj in kje je prestopil bodisi bosansko-hrvaško mejo ali srbsko-hrvaško mejo. Enako je tudi za prestop slovenskih državljanov za prestop madžarsko-hrvaške meje,« je dejal Hojs.

Hrvaške še tri tedne rdeča

Kaj pa Slovenci, ki so kljub ukrepu karantene ostali na Hrvaškem? Hojs predvideva, da gre predvsem za upokojence in tiste, ki imajo na Hrvaškem nepremičnine in z obveznostmi vezani na vrnitev. Nekateri pa imajo v mislih tudi računico, po kateri se bo ob njihovem odhodu Hrvaška vrnila na rumeni seznam. To pa ne bo tako hitro, pravi Hojs, kot kažejo epidemiološke številke, bo Hrvaška rdeča še najmanj tri tedne.