Kmalu odstranitev

Po nesreči na dotrajani skakalnici: Komu bo izstavljen račun?

M. Glavonjić / Dolenjski list
25. 8. 2020, 06.55
Deli članek:

V kolesarskem parku je prišlo do nesreče, kjer je bilo poškodovanih šest otrok. Kdo je krivec in kaj se bo z nevarnim in zapuščenim objektom zgodilo zdaj?

M. Glavonjić
Kolesarski poligon je sicer v zasebni lasti, za njegovo vzdrževanje pa so odgovorni člani kluba.

Pred petnajstimi leti so člani MTB Ribnčan od zasebnika za dvajset let v najem vzeli parcelo na robu naselja Dolenji Lazi pri Ribnici in na njej zgradili 300 metrov dolgo in s štirimi preglednimi ovinki zahtevno progo za gorsko kolesarstvo. Za tekmovanje so v kolesarskem parku postavili več objektov, tudi leseno skakalnico z rampo. Z njenega stolpa, ki se je zaradi gnilobe vdrl, je pred dnevi šest šolskih otrok, kot smo že pisali, padlo sedem metrov globoko. Štirje so bili huje poškodovani, dva lažje. Vsi so izven smrtne nevarnosti, že doma. 

Spregledali opozorilo

Kolesarske proge že nekaj časa ne uporabljajo več tako kot prej, tudi lesenega stolpa ne. »Park je opuščen, ta stolp pa bi se sam podrl, tako je videti že nekaj časa. Otroci so očitno spregledali opozorilo na enem izmed nosilnih stebrov, na katerem je zapisano, da sta zadrževanje pod objektom in hoja na njem prepovedana. A se vaški nadobudneži, ki so v večernih urah večkrat zahajali v to smer, na to niso ozirali,« razlagajo domačini v Dolenjih Lazih, ki so še dodali, da imajo pri njih že dolgo eno najboljših gasilskih pionirskih vrst v državi, dejavni so tudi člani kluba starih motorjev APN, a tolikega medijskega odmeva, kot ga je sprožil padec otrok, doslej niso imeli niti gasilci niti motoristi.

Odstranitev v kratkem

Bi se otroci nesreči izognili, če bi bil v parku postavljen zaščitni trak, kakršnega so ob prihodu postavili gasilci in policija? Morda ali pa tudi ne, so deljena mnenja. »Čeprav Občina Ribnica ni upraviteljica omenjenega kolesarskega poligona, ki je sicer v zasebni lasti, dogodek zelo obžalujemo. V pogovoru so mi še aktivni člani kluba pritrdili, da so ga nameravali kmalu podreti in parcelo spraviti v prvotno stanje, a jih je neljubi dogodek prehitel,« je pojasnil ribniški župan Samo Pogorelc. Lastnik zemljišča, domačin Tone Dejak, je povedal, da je v pogodbi o najemu parcele zapisano, da so člani kluba dolžni vzdrževati red na poligonu, ko pa ga bodo nehali uporabljati, morajo z njega odstraniti vse objekte in zemljišče vrniti v prvotno stanje. Ne dvomi, da se bo to v kratkem tudi zgodilo.