Vavčerji

Po izkoristku turističnih bonov Ptuj prehitel vse ostale mestne občine razen Kopra

A.S./STA
23. 8. 2020, 10.12
Posodobljeno: 23. 8. 2020, 14.11
Deli članek:

Ptuj je kljub negotovim razmeram zaradi novega koronavirusa, zaradi katerih je v mestih manj turistov, uspel zapolniti večino svojih namestitvenih zmogljivosti. Po izkoristku turističnih bonov je celo prehitel vse ostale mestne občine razen Kopra.

Profimedia
Ptuj je kljub negotovim razmeram zaradi novega koronavirusa, zaradi katerih je v mestih manj turistov, uspel zapolniti večino svojih namestitvenih zmogljivosti.

Do 9. avgusta je bilo na Ptuju po podatkih finančne uprave unovčenih 3938 bonov v skupni vrednosti 533.307 evrov.

"Pred začetkom letošnje poletne sezone nas je bilo zelo strah, ker smo pričakovali bistveno manjše zanimanje za obisk našega mesta. Ne iz razloga, da jim ne bi imeli česa ponuditi, niti slučajno ne, ampak smo mislili, da bodo raje obiskovali Gorenjsko ali Primorsko. Zato smo še toliko bolj veseli, da se je naš trud poplačal," je za STA povedala direktorica ptujskega zavoda za turizem Tanja Srečkovič Bolšec.

Na njihovem območju je bilo v juliju in avgustu zasedenih 70 odstotkov turističnih zmogljivosti. "V mestnem središču je bilo nekoliko manj turistov, a še vedno veliko. Podobni trendi se kažejo za september, zato smo optimistični," je dodala.

Prejšnja leta tuji gostje, sedaj v večini Slovenci

Medtem ko so prejšnja leta na Ptuju in v okolici prevladovali tuji gostje, so zdaj v večini Slovenci. "Gostje prenočijo nekoliko več dni kot prej, letošnja posebnost pa je ta, da so rezervacije največkrat izvedene tik pred prihodom gosta, kar je za turistične delavce dodaten izziv," je še povedala direktorica.

Zasluge za takšne rezultate, ki so sicer slabši od lanskih, a glede na okoliščine, ki niso naklonjene turizmu, še vedno dobri, pripisuje uspešni promociji in ohranjanju turistične ponudbe na visoki kakovostni ravni. Posebej je izpostavila dejstvo, da je bila kljub epidemiji izvedena na Ptuju večina poletnih festivalov in drugih dogodkov, ki pomembno zaznamujejo utrip mesta. Velik del gostov privabijo tudi Terme Ptuj.

V Mariboru je bilo v enakem obdobju unovčenih 2266 turističnih bonov v skupni vrednosti 296.222 evrov. "K manjšemu številu unovčenih turističnih bonov prav gotovo prispeva tudi zaprtje pomembnejših hotelov, tako v mestu kot pod Pohorjem," ocenjujejo v Zavodu za turizem Maribor - Pohorje, kjer so trenutno v iskanju novega direktorja.

Ocenjujejo, da je bilo na območju celotne destinacije - ta pokriva 21 občin Zgornjega Podravja - unovčenih skupno 6025 turističnih bonov. Še več obiskovalcev v teh krajih pričakujejo jeseni, ko potekajo prireditve, povezane z vinsko tradicijo.

Zatišje v Mariboru razbija Festival Lent

Poletno prireditveno zatišje v Mariboru sicer že te dni razbija Festival Lent, prav tako je zaključena obnova Glavnega trga, zaradi katere je bil več mesecev moten prehod skozi središče mesta. Vse to naj bi prispevalo k boljšemu počutju obiskovalcev v tem mestu.

Na tamkajšnjem zavodu za turizem opažajo pozitivne trende. "Od aprila do julija 2020 se je število prenočitev in prihodov turistov v Maribor povečevalo iz meseca v mesec. V juliju je prenočilo v mestu 11.434 gostov, ki so ustvarili 20.442 prenočitev, medtem ko je junija Maribor obiskalo 5490 gostov, ki so ustvarili 12.518 prenočitev. Preko rezervacijskega sistema je vse več zanimanja za gastronomska doživetja, obisk Vinagove kleti, degustacije v Hiši Stare trte, obisk Mariborske vinske poti in vodenih ogledov mesta," izpostavljajo.

Med uspešnejšimi na mariborskem koncu je glamping Čokoladna vas v Limbuškem zalivu, kjer so s poletjem kljub prvotnim bojaznim zelo zadovoljni. "Za nami so trije odlični meseci. V povprečju smo bili preko 90-odstotno zasedeni," je za STA povedal direktor Uroš Mlakar.

Nekaj več kot polovica njihovih gostov je tujcev, ostalo so Slovenci, ki večinoma koristijo bone. "Ukrep države je bil odličen in odločilen," ocenjuje in dodaja, da bi bilo treba podaljšati veljavnost bonov v prihodnje leto. "Do konca leta se lepo polnimo, z negotovostjo pa zremo v novo leto," je dejal.

Zelo zadovoljni so tudi v Zrečah, kjer je bilo unovčenih 7913 turističnih bonov v skupni vrednosti nekaj več kot milijon evrov. Julija so v podjetju Unitur, pod okrilje katerega sodijo Terme Zreče in Rogla, zabeležili 24.375 nočitev, kar je 31 odstotkov več kot julija lani. Zasedenost njihovih nastanitvenih zmogljivosti je bila 77-odstotna, realizirali so tudi 30 odstotkov več prihodkov od prodaje kot julija lani.