Slovenija presegla mejo 15 primerov na 100.000 prebivalcev

Nuška Čakš Jager: Število raste iz dneva v dan, obremenitev je izjemna

S.R.
20. 8. 2020, 12.44
Posodobljeno: 20. 8. 2020, 13.55
Deli članek:

V Sloveniji smo včeraj zabeležili največje število novih primerov okužbe od začetka aprila, kar je bilo kot kaže dovolj, da so pred kamere še enkrat več stopili strokovnjaki.

Bobo
Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager.

O trenutnem epidemiološkem stanju v Sloveniji je na današnji novinarski konferenci spregovorila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager

Uvodoma je predstavila včerajšnje številke glede novookuženih. Kot smo že poročali, smo v Sloveniji včeraj zabeležili 43 pozitivnih primerov, kar se je nazadnje zgodilo 3. aprila. Po navedbah Čakš Jagrove je to za Slovenijo kar velika številka, hkrati pa velika obremenitev za epidemiološko službo. S tem smo tudi presegli mejo 15 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dnevih, kar je zaskrbljujoče. Okužbe so po Sloveniji sicer razpršene, a trenutno krepko vodi Ljubljana, kar je sicer razumljivo. Z natančnimi številkami o uvoženih primerih sicer ni razpolagala, a je pojasnila, da je vsaj 14 vnešenih vnešenih s Hrvaške. Poudarila je še, da Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) opozarja, da v teh dneh porast beležijo v skoraj vseh evropskih državah, najslabše razmere pa so v Španiji, Franciji in Luksemburgu, pri čemer število novih pozitivnih primerov raste iz dneva v dan.

Državljane je znova prozvala, naj se poskušajo držati zdaj že znanih priporočil, in poudarila, naj ljudje sodelujejo z epidemiološko službo, ko ta pridobiva podatke. Hkrati je pozvala k uporabi aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi #OstaniZdrav, saj s tem pripomorejo, da bi širjenje morda zamejili.

Obvladovanje epidemije

Čakš Jagrova je še dejala, da epidemiologi zadevo zaenkrat še lahko obvladujejo, a se hkrati nenehno pogovarjajo, kako bi lahko stvari še izboljšali. Je pa obremenitev po njenih besedah izjemna, težko pa je odgovoriti na vprašanje, "kdaj ne gre več." Obremenitev bo s prihodom gripe še večja jeseni, zato stroka že zdaj opozarja, da bo za preprečevanje najslabšega scenarija eden najučinkovitejših ukrepov ravno cepljenje proti gripi, kar je potrdila tudi Čakš Jagrova. Ni pa želela napovedovati, kako se bodo številke gibale v naslednjih dneh. "Vse napovedi so nehvaležne," je dejala in dodala, da ljudem svetujejo, naj bodo pozorni, zlasti tistim, ki se vračajo z dopusta. Na vprašanje, če nas zaradi poskoka čakajo še strožji ukrepi, saj je bila država 3. aprila, ko smo nazadnje zabeležili tako veliko dnevno število potrjenih primerov okužbe, praktično zaprta, je odgovorila, da ni mogoče vleči vzporednic, saj je situacija danes drugačna, hkrati pa smo se v tem času že veliko naučili, tudi organizacija dela je drugačna. Na epidemiološko situacijo vpliva več dejavnikov, neko prelomnico pa je z epidemiološkega vidika težko postaviti, je še pojasnila.

Za konec je povedala še, da poleg velikega števila okužb v zadnjih dnevih beležijo tudi veliko število stikov. Med včerajšnjimi 43 primeri je bilo denimo sedem takih, ki so imeli karanteno že odrejeno. Kot je poudarila, karantena v tem primeru dejansko pripomore k preprečevanju širjenja virusa, saj so del okužb na ta način že uspeli zamejiti.