Vnosi okužb s Hrvaške

Jelko Kacin: Počakali bomo do torka. Če do takrat ne bo prišlo do spremembe režima, bomo ...

L.K.
16. 8. 2020, 17.18
Posodobljeno: 16. 8. 2020, 17.22
Deli članek:

Med okužbami, potrjenimi v soboto, je najmanj osem uvoženih, za nekatere še ne vedo za izvor okužbe.

Bobo
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin

Kako preprečiti vnose okužb s Hrvaške? Po besedah Milana Kreka, direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je ena od možnosti tudi uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam oziroma obvezna karantena po povratku v Slovenijo, ki bi jo lahko odredili le za osebe, stare med 15 in 35 let.

Kot je poudaril, se mu zdi nepojmljivo, da ljudje kljub vsem pozivom in opozorilom še vedno hodijo v nočne klube. "Če bi vsi opravili svojo nalogo, bi bili na varni strani. Če pa ga eni biksajo, imamo problem. In potem bodo zaradi tega, ker ga eni biksajo, morali vsi v karanteno," je opozoril in dodal, da je to tudi velik ekonomski problem. Upa, da bo Hrvaška naredila vse, da ne bo več ljudi v nočnih klubih. Če pa njeni ukrepi ne bodo dovolj radikalni, bo slovenska stran morala reagirati.

Več scenarijev

Podobnega mnenja je tudi Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19. Ta je po poročanju Radia Slovenija dejal, da je med okužbami, potrjenimi v soboto, najmanj osem uvoženih, za nekatere še ne vedo za izvor okužbe.

Kot je dejal, to kaže na to, da nočni lokalni na hrvaški obali, ki so glavni izvor uvoženih okužb, delujejo in da naši mladi kljub opozorilom in prošnjam pristojnih še naprej hodijo na te nočne zabave, ki so visoko rizične.

"V Sloveniji bomo počakali do torka, ko bomo videli rezultate ponedeljkovih testiranj. Če do takrat ne bo prišlo do spremembe režima, kar zadeva obratovanje nočnih lokalov in klubov na Hrvaškem, bomo morali na nek način omejiti vnos iz Hrvaške," je dejal Kacin.

Kot še pravi, bo vlada predvidoma v četrtek zaostrila pogoje za prihod iz Hrvaške v Slovenijo. Na mizi je več scenarijev, tako Nacionalni inštitut za javno zdravje kot Kacin razmišljajo, da bi uvedli selektivni pristop po prihodu iz Hrvaške, je še poročal Radio Slovenija.