Reševanje pod Veliko planino

VIDEO: Navigacija ju je pripeljala na strm in težko dostopen teren

G.G.
6. 7. 2020, 14.29
Posodobljeno: 6. 7. 2020, 14.35
Deli članek:

Včeraj sta planinca pod Veliko planino zašla s poti, zato so jima morali pomagati gorski reševalci.

PU Kranj
Gorski reševalci so ju spravili v helikopter in odpeljali v dolino.

Planinca sta zašla na poti, ki vodi čez Gabrsko peč in Steno. Obtičala sta visoko na nedostopnem in strmem terenu z visokimi travami, ki zelo drsijo. V zagato ju je pripeljala navigacija na telefonu, sta kasneje povedala v svoj bran. Kljub temu pa nista bila ustrezno opremljena za takšen zahteven tip hribolazenja.

S Policijske uprave Kranj so danes sporočili, da so prvi posredovali kamniški gorski reševalci, ki so planinca locirali in organizirali intervencijo. Posadka v helikopeterju Slovenske vojske je nato izvedla reševanja in nepoškodovana prepeljala v dolino.

Ob tem dogodku policisti opozarjajo, da se ne gre pretirano zanašati na navigacije na telefonih. Te kaj hitro zavedejo, zato je najboljša in vedno zanesljiva navigacija »markacija na planinski poti«. Če te ni, je to znak, da je nekaj narobe. In kaj storiti takrat? »Kadar zaidete s poti in to ni težko ugotoviti, se takoj ustavite, preverite svoj položaj in ne silite naprej, ker boste lahko prišli do točke, ko ne bo šlo ne naprej in ne nazaj. Ravno tako, če boste šli po poti, ki je ne poznate, se o njej pozanimajte iz zanesljivih virov. Navigacije naj bodo le pripomoček,« svetujejo na PU Kranj.