Sum mejnega incidenta

Italijanski vojaki zapeljali na območje Slovenije, potem pa ...

A.S./STA
15. 6. 2020, 16.40
Posodobljeno: 15. 6. 2020, 20.59
Deli članek:

Dogodek obravnavajo kot sum mejnega incidenta.

Reuters
Italijanska vojaka (fotografija je simbolična).

Pripadniki italijanske vojske so davi z vojaškim vozilom v Šempetru pri Gorici zapeljali na območje Slovenije, a so nato obrnili svoje vozilo in se takoj vrnili v Italijo, so potrdili na slovenski policiji.

Dogodek so za nacionalno RTV SLO potrdili v Slovenski vojski (SV) in na policiji. Dodali so, da dogodek policija obravnava kot sum mejnega incidenta v skladu s 14. členom zakona o nadzoru državne meje ter bo po zbranih obvestilih o dogodku poročala ministrstvu za zunanje zadeve.

Po poročanju RTV SLO naj bi dogodek opazil en od občanov, ki je poklical na policijo. Prav tako naj bi tudi patrulja sama zaznala svojo pomoto in se nemudoma vrnila nazaj. Vojaki naj bi o vsem obvestili italijansko policijo, ta pa je sporočilo prenesla slovenski.

Obrambni minister Matej Tonin je v DZ-ju povedal, da bo lahko nekdo iz tega "delal napetost med državama": "Italijanskim vojakom se je zgodila napaka, za katero so tudi sami obvestili slovensko stran."

Po navedbah slovenske strani se je dogodek zgodil ob 8.22, italijanski vojaki pa so na območje Slovenije z vojaškim vozilom zapeljali po Goriški ulici v Šempetru pri Gorici.

Po prvem incidentu, ko naj bi slovenski vojak sprehajalcu nameril puško v glavo. Spomnimo: 

Do incidenta je prišlo začetku maja, ko naj bi sprehajalca ob meji z Italijo slovenski vojak ustavil z orožjem in ga prisili, da je pokleknil, pri tem pa je vanj meril s puško, čeprav naj tega v skladu z veljavnimi pravili pri pomoči policiji pri varovanju državne meje ne bi smel.

Primer zdaj preiskuje Obveščevalno-varnostna služba obrambnega ministrstva, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, brigadir Robert Glavaš pa je prejšnji četrtek zagotovil, da bodo dogodek raziskali. "Ne dopuščamo prekoračitev pooblastil. Vsakršno odstopanje je treba sankcionirati," je dejal.

Poročilo o dogodku je zahteval predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor.

Na vrhovnem državnem tožilstvu pa so danes za STA odločno zanikali kakršnokoli vpletenost v domnevni incident, ko naj bi slovenski vojak uperil puško v sprehajalca. O tem je v petek na Tviterju namignil premier Janez Janša, ko je zapisal, da naj bi bil incident insceniran, v ozadju pa "kadri globoke države" tudi v tožilstvu.

So pa na vrhovnem državnem tožilstvu na vprašanje o tem, ali bi lahko res šlo za insceniran dogodek, še pojasnili, da "je policijska uprava o dogodku obvestila pristojno okrožno državno tožilstvo, ki zadevo proučuje".

Iz policije se zaenkrat na podobno vprašanje še niso odzvali.