Protesti in twitter

Tonin objavil, si premislil in izbrisal. Pravi, da po lastni volji in ne zaradi pritiskov. Janša o protestnikih kot o "kaviar socialistih"

A.S.
9. 5. 2020, 14.35
Posodobljeno: 9. 5. 2020, 19.06
Deli članek:

Zakaj je obrambni minister Matej Tonin izbrisal svojo objavo na družbenem omrežju Twitter?

Bobo
Matej Tonin in Janez Janša

Spomnimo:

Včeraj so se kolesarji v protest proti ukrepov vlade v času epidemije novega koronavirusa znova podali na ulice več slovenskih mest. Poleg Ljubljane, kjer se jih po nekaterih ocenah zbralo okoli 10.000, po navedbah policije 5500, so se kolesarji t. i. vseslovenski vstaji pridružili še v Mariboru, Kopru in Celju in nekaterih manjših krajih. Protestov v Ljubljani so se udeležili tudi nekateri opozicijski politiki, v Ljubljani je opaziti prvaka Levice Luko Mesca in poslanca Miho Kordiša.

Na družbenem omrežju Twitter se je na proteste odzval tudi premier Janez Janša, ki je zapisal: "Če bi bili ukrepi slabi, kaviar socialisti včeraj ne bi mogli kolesariti. Bili bi po bolnišnicah, karantenah ali v samoizolaciji". "Poleg tega jih je včeraj večina dobila univerzalni temeljni dohodek," je še zapisal Janša.

O protestnih kolesarjenjih so se na Twitterju razpisali še številni drugi poslanci koalicijskih in opozicijskih strank, med njimi obrambni minister Matej Tonin. "Sporočila protestov ne smemo preslišati in ga je potrebno obravnavati resno. Kot družba se moramo potruditi, da bomo našo demokracijo ohranjali in razvijali z dialogom in v okviru demokratičnih institucij," je zapisal in tvit kmalu izbrisal.

Twitter
Tvit je kmalu po objavi izbrisal.

Začele so se pojavljati špekulacije, ali je to storil zaradi pritiskov, obrambni minister je odgovoril: Ne. Za portal 24ur je povedal, da je tvit izbrisal po lastni volji in ne zaradi pritiskov. Sporočil je, da nekateri obstoječo situacijo zlorabljajo za ščuvanje ostalih in organizirajo proteste, medtem ko trdijo, da s tem nimajo nič. "Ko sem na različnih večernih poročilih in portalih videl, kako del opozicije v težkih trenutkih zlorablja proteste in hujska udeležence z lažnivimi argumenti, sem v tistem trenutku tvit zbrisal, saj sem se počutil opeharjenega in zlorabljenega," je kasneje zapisal na Facebooku in dodal, da se zaveda naveličanosti ljudi zaradi kriznih ukrepov. Težave je po njegovem mnenju treba reševati na demokratičen način, v parlamentu, namesto na ulicah, je še povedal za omenjeno spletno stran. 

Bobo
Zakaj je obrambni minister Matej Tonin izbrisal svojo objavo na družbenem omrežju Twitter?