Odpuščanja

Šef Gorenja trdi, da "rešujejo družbo"

STA
23. 4. 2020, 19.54
Posodobljeno: 23. 4. 2020, 19.56
Deli članek:

Skupina Hisense kljub napovedi odpuščanj v Gorenju ni odstopila od načrtov za gradnjo nove tovarne televizorjev v Velenju.

Primož Lavre
Fotografija je simbolična.

"Projekt gradnje nove tovarne bi se moral začeli julija oz. avgusta, a bo zaradi izbruha novega koronavirusa prišlo do zamude. Kljub vsem težavam smo se odločili, da bomo ta projekt letos začeli," je v današnjem videonagovoru iz ZDA, ki so ga poslali iz Gorenja, zagotovil predsednik upravnega odbora Hisense International in glavni direktor Gorenja Lan Lin.

Napoved drastičnih odpuščanj v vsej skupini, ki jih bodo izvedli skladno z zakoni, so po njegovih besedah najavili zato, da "rešijo družbo". Ko bo kriza mimo, se želijo naprej razvijati. "A to ne pomeni, da bomo poslovali po starem. Osredotočili se bomo na povečanje prodaje, hitrejše e-poslovanje in izvedli ostale prilagoditve, vse z namenom, da se prilagodimo novim razmeram, ki so nastale zaradi koronavirusa," je povzel Lin.

Skupina Hisense Europe naj bi do konca leta ukinila 2200 delovnih mest, od tega naj bi v Sloveniji število zaposlenih tudi z mehkimi oblikami odpuščanj znižali za 1000. Po Linovih besedah bo med ukrepi tudi znižanje plač menedžmentu v celotni skupini Hisense za med 20 do 50 odstotkov. Odpuščanja tudi njih ne bodo obšla.

"Gorenje je naša naložba, naš evropski in globalni proizvodni in razvojni center," je poudaril. A zaradi koronavirusa so prizadeti vsi programi, povpraševanje je močno upadlo. Zagotovil je, da bodo pri odpuščanju upoštevali vso zakonodajo, ga skušali izpeljati z mehkimi metodami in o njem govorili s sindikatom.

Kot je povzel, so bili januarja in februarja rezultati skupina Hisense Europe boljši kot lani. Za drugo četrtletje so pričakovali 1,1 milijona evrov dobička. A zaradi koronavirusa so naročila upadla in v prvem četrtletju so izgubili 20 milijonov, samo v marcu 11 milijonov evrov. Aprila in maja pričakujejo še 14 milijonov evrov dodatne izgube.