Socialna bomba v Velenju

Lidija Jerkič: kot lansko leto tik pred praznikom dela na mizo nosijo načrte odpuščanja

S.R./STA
23. 4. 2020, 10.02
Posodobljeno: 23. 4. 2020, 10.09
Deli članek:

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ob napovedih zmanjšanja števila zaposlenih v skupini Hisense Europe, v katero sodi tudi Gorenje, zahtevajo, da se vodstvo Gorenja takoj odzove z natančnimi pojasnili.

Primož Lavre
Napovedujejo, da se bo sindikat aktivno vključil v pomoč in zaščito svojih članov v Gorenju in neposredno sodeloval pri aktivnostih.

Predsednica ZSSS in sindikata Skei Lidija Jerkič, ki naj bi v petek prišla tudi v Velenje, je danes v sporočilu za javnost zapisala, da vodstvo Gorenja tako kot lansko leto tik pred praznikom dela na mizo nosi načrte odpuščanja. Številke so vsakič večje, odgovori pa vsakič slabši oz. jih sploh več ni. 

"Zahtevamo, da se vodstvo podjetja nemudoma odzove z natančnimi pojasnili javnosti in delavcem, na podlagi katerih podatkov in projekcij je nastal zadnji program, kaj je posledica zgodovine poslovanja in kaj virusa, kakšni načini odpuščanja delavcev se predvidevajo in kje, kdaj bodo izpeljali dokončno reorganizacijo in postavili novo halo v Velenju in kako bodo poskrbeli za delavce, ki jih nameravajo odpustiti," je zapisala Jerkičeva. 

Pojasnila je tudi, da odgovorov na to namesto poslovodstva Gorenja ne bodo dajali v sindikatih, ki niso pripomogli k slabim poslovnim odločitvam, niti imeli vpliva nanje, sprejemalo jih je vodstvo podjetja, posledice pa sedaj nosijo zaposleni. 

"Kar pa lahko storimo je, da na ime korporacije obesimo veliko črno piko, doma in v tujini, vključno s sedanjim in prejšnjim vodstvom. V primeru, da poslovodstvo nemudoma javnosti in zaposlenim ne poda zahtevanih odgovorov, bomo to tudi storili, če s potezami, ki jih delajo, tega niso storili že sami," je dejala Jerkičeva. Napovedala je, da se bo sindikat aktivno vključil v pomoč in zaščito svojih članov v Gorenju in neposredno sodeloval pri vseh aktivnostih, ki se bodo sprejemale. 

Kitajski lastnik

Gorenje je od leta 2018 v lasti kitajskega Hisensa. Februarja letos so se družbe Hisensa v Evropi preoblikovale v skupino Hisense Europe. Ta združuje vse prodajne enote Hisense, Hisensovo tovarno televizorjev na Češkem in celotno Gorenje - proizvodne enote v Sloveniji, na Češkem in v Srbiji, razvojno-kompetenčne centre, hčerinska podjetja in prodajne enote po Evropi. 

Skupina Hisense Europe po zadnjih podatkih zaposluje 9309 zaposlenih. Od tega jih je v Sloveniji v proizvodnji 3020, v družbi Hisense Gorenje Europe (režija) pa 818. 

V sredo je odjeknila novica, da bo Hisense Europe zmanjšal število zaposlenih za 2200. Od tega naj bi se število zaposlenih v Sloveniji, tudi z mehkimi oblikami odpuščanj in spremembami poslovnega modela, znižali za 1000, od tega 700 v proizvodnji in 300 v režiji.

Socialna bomba

Novica o zmanjšanju števila zaposlenih je razburila Gorenjev sindikat. Predsednik sindikata Skei Gorenje Žan Zeba se bo v zvezi s tem danes sestal s predstavniki velenjske občine. Posveti uprave Gorenja s sindikatom in svetom delavcem pa bodo stekli v začetku maja, je danes za STA dejal Zeba. 

Velenjski podžupan Peter Dermol je medtem danes dejal, da bodo predstavniki občine po sestanku s predstavniki zaposlenih Gorenja opravili pogovor tudi z vodstvom Gorenja. Zanj je odločitev o zmanjšanju števila zaposlenih nedopustna, saj bo, če bo izvedena tako, kot naj bi bila načrtovana, povzročila pravo socialno bombo v Velenju. 

Dermol napoveduje, da bodo kot lokalna skupnost odpuščanju v Gorenju ostro nasprotovali, nenazadnje imajo nemalo obljub o novih delovnih mest in novi tovarni s strani novega vodstva Gorenja, ki ga je leta 2018 prevzel kitajski Hisense. "Nastopili bomo z vsemi ukrepi, ki jih imamo na voljo, tudi najbolj drastičnimi," je dejal Dermol. 

Dodal je še, da je prav zaradi odpravljanja negativnih posledic epidemije z novim koronavirusom država sprejela ukrepe za pomoč gospodarstvu. In če te spodbude niso dovolj učinkovite za Gorenje kot največjega slovenskega izvoznika, ki zaposluje več tisoč ljudi, se obeta propad gospodarstva na globalni ravni, je še ocenil velenjski podžupan.

Direktorica velenjske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Nataša Detečnik je povedala, da odpuščanja delavcev v Gorenju ne more komentirati, saj s strani podjetja še niso bili o tem obveščeni. Ocenila je, da je Gorenje velik delodajalec, tako v lokalnem, kot slovenskem prostoru. "Vsekakor odpuščanje kateregakoli podjetja vpliva na spremembo gospodarske in socialne slike okolja. Večje, kot je število odpuščenih, večje so spremembe," je še dejala Detečnikova.