Tvegano

Otroci in mladostniki pomembno prispevajo k širjenju virusa v družbi, "babic in dedkov tokrat ne vključujmo v čuvanje otrok"

J.P.
13. 3. 2020, 18.30
Posodobljeno: 13. 3. 2020, 21.45
Deli članek:

Slovenski pediatri pozivajo starše, da zaradi hitrega širjenja okužb s koronavirusom v naslednjih tednih skrbno spremljajo javna opozorila in se dosledno držijo vseh navodil.

Profimedia
"Babic in dedkov tokrat ne vključujmo v čuvanje otrok," pozivajo.

Sekcija za primarno pediatrijo je ob epidemiji covid-19 izdala poziv, po katerega se je v njenem imenu podpisal njen podpredsednik dr. Denis Baš.

Slovenski pediatri pozivajo starše, da zaradi hitrega širjenja okužb z omenjenim virusom v naslednjih tednih skrbno spremljajo javna opozorila in se dosledno držijo vseh navodil.

»Otroci in mladostniki omenjeno bolezen večinoma prebolevajo v blažji obliki, vendar zaradi tega tudi pomembno prispevajo k širjenju virusa v družbi. Ravno zaradi tega je v trenutni situaciji najpomembnejše, da so otroci in mladostniki za nekaj tednov izključeni ne samo iz vrtcev, šol in fakultet ampak tudi iz vseh oblik druženja ali skupinskih športnih in drugih aktivnosti. Zato odsvetujemo vsa druženja otrok v zaprtih prostorih, igranje na skupnih igralih ali obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Družine naj se zadržujejo doma ali zunaj na prostem, vendar brez druženja z drugimi. Športne aktivnosti lahko skupaj z otrokom izvajamo zunaj na prostem individualno. Prav tako naj to ne bo čas celodnevnega virtualnega druženja, ki sicer ne predstavlja nevarnosti za širjenje virusa, je pa kljub vsemu tvegano početje za otroke in mladostnike, če je časovno in vsebinsko nenadzorovano. Večji otroci in mladostniki, ki bodo mogoče v naslednjih dneh ostali sami v domači oskrbi, naj se v tem času ne družijo s sošolci ampak ostanejo pri sebi doma. Upoštevajo naj tudi navodila šol v tem času,« so zapisali v pozivu.  Opozorili so tudi, da lahko starejši in kronično bolni ljudje težje prebolevajo okužbo s koronavirusom, zato je treba narediti vse, da se jih ne okuži. »Babic in dedkov tokrat ne vključujmo v čuvanje otrok,« so pozvali. 

»V primeru, da vaši otroci in mladostniki zbolijo, pokličite njihovega izbranega zdravnika in izkoristite vse možnosti svetovanja preko elektronske pošte ali telefona in prihajajte v naše ambulante in v dežurne službe samo v nujnih primerih in najavljeno,« so še zapisali za konec.