Pogajanja se bodo nadaljevala

Počivalšek po pogovorih z Janšo kratek in jedrnat, Pivčeva nekoliko bolj zgovorna, Tonin tiho

S.R./STA
7. 2. 2020, 15.48
Posodobljeno: 7. 2. 2020, 17.32
Deli članek:

Pogovori za morebitno oblikovanje nove koalicije se bodo nadaljevali prihodnji teden, so po današnjih pogovorih s SMC, DeSUS in NSi sporočili iz SDS. Drugih izjav v tej stranki ne nameravajo dati.

STA
ALeksandra Pivec po pogovoru z Janezom Janšo.

Tudi iz sporočil SMC in DeSUS je razbrati, da so tudi oni pogovore pripravljeni nadaljevati. V NSi po sestanku izjav niso dajali. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je ob odhodu s pogovora s prvakom SDS Janezom Janšo glede morebitnega oblikovanja nove vlade povedal, da so se odzvali povabilu, pogovori so bili konstruktivni in jih bodo najverjetneje nadaljevali. Več ni razkril.

Janša današnje pogovore nadaljuje s predsednico DeSUS Aleksandro Pivec, zatem pa se bo sestal še s predsednikom NSi Matejem Toninom. Druge stranke se vabilu na pogovore o morebitnem oblikovanju nove koalicije po padcu vlade Marjana Šarca niso odzvale.

Gre sicer zgolj za začetne pogovore, v katerih bodo Janša in stranke, ki so se vabilu odzvale, ocenili, alii bodo pogovore nadaljevali. Nadaljevanje pogovorov je predvideno za torek. V minulih dneh so se pojavila tudi ugibanja o neformalnem oblikovanju t. i. sredinskega trojčka, ki bi nastopil v pogajanjih z Janšo. A tega v SMC, NSi in DeSUS niso potrdili.

Se je pa Počivalšek na Twitterju odzval na izjavo predsednika vlade in LMŠ Marjana Šarca, da si predsednik SMC, kateremu je ponudil sodelovanje pred morebitnimi predčasnimi volitvami, "s pogajanji na drugi strani nekako zapravlja zaupanje na naši strani". "Marjan Šarec ima še vedno možnost in čas, da svojo televizijsko povabilo dopolni tudi s konkretno ponudbo za sodelovanje. To bo najboljši način za utrjevanje zaupanja," je tvitnil prvak SMC.

Bobo
Počivalšek je pripravljen na nadaljevanje pogovorov (fotografija je arhivska).

Na nadaljevanje pogovorov pripravljeni tudi v DeSUS

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je po pogovoru s prvakom SDS Janezom Janšo medijem povedala, da so pripravljeni nadaljevati pogovore o sestavi morebitne nove koalicije, če bodo na to pripravljene tudi večje stranke. Sestanek z Janšo je bil po besedah Pivčeve bolj informativne narave, ali obstaja pripravljenost za nadaljevanje pogovorov za oblikovanje morebitne koalicije. Pivčeva je povedala, da z vsebino pogovorov drugih strank ni seznanjena. 

Po njenih besedah je DeSUS na načelni ravni pripravljena nadaljevati pogovore, a je zelo malo odvisno od njih. "Če le ena od večjih strank, ki sodelujejo v pogovorih, ne bo za nadaljevanje, tudi z nami nima smisla nadaljevati," je ocenila. Če pa bo pripravljenost tudi večjih strank, bo DeSUS v nadaljevanju pristopila v pogajanja z vsebinskimi zahtevami. Poudarila je, da bo v vsebinskih pogovorih veliko več pogojev, pri katerih se bo treba strinjati, da bi nadaljevali pogajanja. Kot je še pojasnila Pivčeva, jih bo vodstvo SDS obvestilo, ali bodo pogovore nadaljevali, in kdaj. 

Vodstvo DeSUS pa bo predsednica seznanila z današnjim pogovorom. Pričakuje, da se bodo med vikendom odločali, kako naprej. Sicer pa je v izjavi med drugim še enkrat pojasnila, da so za DeSUS po padcu vlade Marjana Šarca predčasne volitve še vedno prioriteta.

Pogovorov pri Janši se je danes udeležilo tudi vodstvo NSi, ki pa po sestanku izjav ni dajalo. Redkobesedni so bili tudi v SDS, ki so dejali le, da se bodo pogovori za morebitno oblikovanje nove koalicije nadaljevali prihodnji teden.