Sprememba vremena

Prihaja hladna fronta, z njo pa veter in padavine

J.P.
3. 2. 2020, 13.07
Posodobljeno: 3. 2. 2020, 13.10
Deli članek:

Prehod fronte bo minil v znamenju močnega vetra.

Reuters
Prehod hladne fronte bodo pospremili močnejši sunki severnega vetra, padavin ne bo veliko.

Tudi v začetku februarja vztraja toplo vreme. »Dnevna povprečna temperatura je po prevetrenih nižinah tudi za okrog 8 stopinj Celzija višja od dolgoletnega povprečja. V spodnjem sloju ozračja že več dni zapored vztraja topel in precej vlažen jugozahodnik,« ugotavljajo vremenoslovci Agencije RS za okolje. A dodajajo, da se bo situacija že jutri hitro spremenila. Zjutraj in dopoldne bo še pihal jugozahodnik, nato pa ob prehodu hladne fronte okrepljeni severnik, ki bo najbolj izrazit tudi v sredo. Predvsem v severnem delu Slovenije bodo njegovi sunki dosegali hitrosti nad 70 kilometrov na uro.

Pet litrov na kvadratni meter

Torkov prehod hladne fronte bo kratkotrajen in hiter. Naše kraje bo dopoldne dosegla od severa, s seboj pa prinesla padavine. Deževalo bo le uro ali dve, najdlje na jugovzhodu, v večjem delu države bo padlo približno pet litrov na kvadratni meter, nekaj več le v Beli krajini. Popoldne se bo nekaj kilometrov na tlemi precej ohladilo, zato bo nastajala spremenljiva oblačnost, možna bo tudi še kakšna ploha. Ohladitev bo nižje manj izrazita.

Zrak se bo segrel

V sredo se bosta nad Balkanom in Črnim morjem srečala anticiklon in ciklon. Zaradi velike razlike v zračnem tlaku pri tleh bo na Balkanskem polotoku in delu Alp pihal močan severni veter, a kljub hladni zračni masi v gorah po nižinah ne bo hladno, saj se bo zrak ob spuščanju preko Alp precej segrel in tudi posušil.

V noči na četrtek se bo veter polegel.