Ne želijo si tretje

Židan: Obe Janševi vladi povzročili čas izgubljenega desetletja

S.R./STA
31. 1. 2020, 19.28
Posodobljeno: 31. 1. 2020, 19.32
Deli članek:

V stranki SD si ne želijo tretje vlade Janeza Janše. "Prvi dve sta državi in njenim ljudem povzročili preveč škode," je predsednik stranke Dejan Židan zapisal v pismu članstvu.

STA
Židan volitve vidi kot edino možnost in dodaja, da je stranka v dobri kondiciji.

V pismu je Židan poudaril, da je prva Janševa vlada odpovedala regulacijo gospodarskih gibanj, kar je pripeljalo do neobvladljive zadolženosti gospodarstva. Posledica je bila globoka gospodarska, finančna in socialna kriza, je navedel. Drugi Janševi vladi pa je očital, da je z zgrešenim modelom reševanja krize državo skoraj pripeljala do grškega scenarija. 

"Oboje je povzročilo čas izgubljenega desetletja, od katerega si na mnogih področjih kljub več letih ugodnih gospodarskih okoliščin ljudje in država niso opomogli," je zapisal Židan. Spomnil je, da so vse volitve od leta 2011 pripeljale nove obraze, ki so se po zmagi opredelili za liberalce. A nato niso dokončali projektov in mandata, je opozoril. 

"Vsake nove volitve so naplavile novo različico istega delovanja. Od nas, socialnih demokratov, je javnost pričakovala, da bomo vedno znova zagotavljali podporo tem političnim eksperimentom in prevzemali odgovornost, čeprav na ključne mehanizme vodenja nismo imeli odločujočega vpliva," je še zapisal Židan. 

Spomnil je, da je predsedstvo stranke v četrtek začelo postopke priprav na volitve in zatrdil, da je stranka s programsko in organizacijsko prenovo po novembrskem kongresu pripravljena za pot naprej. "Prepričan sem, da lahko z modrostjo, energijo in voljo ponovno dokažemo, da so spremembe na voljo mogoče. Predpogoj za to pa je, da jih vodi socialna demokracija," je navedel.