Udarec za Agrokor

Ljubljansko sodišče začasno zamrznilo Mercatorjeve delnice

G.G./STA
7. 1. 2020, 14.21
Posodobljeno: 7. 1. 2020, 14.58
Deli članek:

Ljubljansko okrajno sodišče je zavrnilo Agrokor in potrdilo sklep javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK) o začasnem zasegu delnic Mercatorja.

Bobo
Fotografija je simbolična
Agrokor obžaluje odločitev ljubljanskega okrajnega sodišča o začasnem zasegu delnic Mercatorja. Obrazložitev sodišča ocenjuje kot neprepričljivo in pravno šibko ter napoveduje uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev za razveljavitev sklepa AVK.

AVK je pojasnil, da je pristojno okrajno sodišče s sklepom v celoti potrdilo odločitev AVK in Agrokorjevo pritožbo kot neutemeljeno zavrnilo.

Spomnimo. AVK je sklep o začasnem odvzemu Mercatorjevih delnic sprejela 16. decembra zaradi zavarovanja za plačilo globe v višini 53,9 milijona evrov, ki jo je Agrokorju naložila zaradi prevzema kostelske polnilnice vode Costella. Agrokor je pritožbo vložil 24. decembra, saj so bili prepričani, da je sklep o odvzemu delnic "protiustaven, arbitraren in nezakonit". AVK je oddelku za prekrške Okrajnega sodišča v Ljubljani pritožbo posredovala 27. decembra.

Z začasnim odvzemom Mercatorjevih delnic so načrti za prenos lastništva Mercatorja z Agrokorja na skupino Fortenova, na katero so prenesli zdrave dele propadlega Agrokorja, zaustavljeni. 

Fortenova meni, da sodišče ni upoštevalo ključnega argumenta

V skupini Fortenova, ki je nastala iz zdravega jedra Agrokorja, so v sporočilu z javnost ocenili, da obrazložitev odločitve okrajnega sodišča ni prepričljiva in je pravno šibka, zato Agrokor vztraja, da je sklep agencije protiustaven, arbitraren in nezakonit, ter da je AVK pri izdaji sklepa o začasnem odvzemu delnic grobo kršila pravila postopka.

V Fortenovi so pojasnili, da je sodišče med drugim ocenilo, da je Agrokorjevo tolmačenje instituta iz petega odstavka 201. člena zakona o prekrških preozko, zato ni upoštevalo Agrokorjevega ključnega argumenta, da AVK v konkretnem primeru ni imela pravne podlage za izdajo sklepa o začasnem odvzemu delnic Mercatorja.

Sodišče je "s površnim branjem določb zakona o preprečevanju omejevanja konkurence" zavrnilo tudi Agrokorjev pritožbeni očitek, da direktor agencije ni pristojen za sprejem odločitve o začasnem odvzemu delnic, saj da lahko takšno odločitev sprejme le prekrškovni senat," so še navedli v hrvaški skupini.