PREGLED CEN

Silvestrovo na Bledu? Le še za kup denarja

Ž.K.
29. 12. 2019, 07.36
Deli članek:

Priljubljenost Slovenije med svetovnimi turističnimi središči iz dneva v dan narašča, kar se pozna tudi na cenah nočitev v krajih, ki so pri turistih priljubljeni.

Bobo
Na Bledu so največ prenočitev ustvarili gostje iz Nemčije, Velike Britanije, ZDA, Italije, Nizozemske in Madžarske.

Popotniki, ki nameravajo leto 2020 pričakati na kateri od slovenskih turističnih destinacij, bodo morali kar globoko seči v denarnico. Ljubljana, Bled, Bohinj, Piran in ostali slovenski turistični kraji so očitno pri tujcih vse bolj priljubljeni, zaradi česar se dvigajo cene nočitev. Preverili smo, kje v Sloveniji pri zasebnikih ali v hotelih še lahko dobite sobo, stanovanje ali apartma in kakšne so cene.

Ljubljana

Bobo
V Ljubljani decembra tradicionalno opravijo največ prenočitev Italijani – decembra lani 23,9 odstotka, sledili so obiskovalci iz Avstrije in Hrvaške (po 6,4 odstotka).

V zadnjih letih smo že vajeni novic o tem, da je turistov v Ljubljani vse več. Letos se je rast prihoda tujih gostov malce umirila, a to, kot kaže, ne vpliva na cene. Par, ki bi želel leto 2020 dočakati v središču našega glavnega mesta, bi moral glede na podatke spletne platforme Airbnb odšteti vsaj 104 evre na noč za namestitev v garsonjeri ob glavni železniški postaji. Najcenejše bivanje v katerem izmed hostlov je glede na podatke mogoče za 30 evrov na osebo na dan, a so skoraj vse kapacitete že zasedene. Cene še prostih hotelskih sob se gibljejo od 120 evrov na noč navzgor, v hotelih višjih kategorij bi dve osebi za tri nočitve morali odšteti vsaj 800 evrov, v to ponudbo pa je običajno vštet tudi zajtrk. Najdražji apartmaji v Ljubljani v času silvestrovega dosegajo cene okoli 500 evrov za noč. Podatki na spletnih straneh airbnb.com in booking.com kažejo, da so kapacitete v središču Ljubljane med 30. decembrom 2019 in 2. januarjem 2020 90-odstotno zasedene.

Maribor

Kaj pa naše drugo največje mesto? Spletna platforma Airbnb najde v središču Maribora le še osem prostih namestitvenih kapacitet, cene se gibljejo med 32 evrov na osebo na noč in 209 evrov na noč. Sobe v hostlih v središču in bližnji okolici so od 25 evrov na osebo na noč, hotelska namestitev z zajtrkom od 40 evrov na osebo na noč, v kar je vključen tudi zajtrk. Glede na podatke spletne strani booking.com vas namestitev v središču mesta lahko olajša tudi za okoli 700 evrov za dve osebi za tri noči. Za najem apartmaja za štiri osebe na Mariborskem Pohorju je treba odšteti okoli 200 evrov na noč. Če ga seveda dobite, saj je zasedenost prenočitvenih zmogljivosti že presegla 85 odstotkov.

Bled

Pravljični Bled je med turisti izredno zaželena destinacija, zato je predvsem v bližnji okolici jezera težko najti prenočišče v teh prazničnih dneh. A nekaj sob in apartmajev je kljub vsemu še prostih. Najcenejša zasebna soba nad zalivom Zaka stane 104 evre na noč, povprečna cena za najem apartmaja je 135 evrov na noč, če bi želeli silvestrovo dočakati v Vili Bled, pa bi vas to stalo okoli 766 evrov. V ceno je že vključen zajtrk. Podobno ponudbo ima Hotel Lovec, le da je v njo poleg zajtrka vključena tudi večerja. Za konec leta na Bledu tradicionalno pričakujejo največ gostov iz Italije, Nemčije, Velike Britanije, ZDA in azijskih držav. Razmerje med domačimi in tujimi gost ostaja 92 : 7 odstotkov v korist tujih gostov.

Bohinj

Profimedia
Bohinjsko jezero v jeseni.

V okolici Bohinjskega jezera je bila včeraj na platformi Airbnb sicer na voljo še ena soba za ceno 65 evrov na noč, a so vse ostale znatno dražje. Cene se glede na podatke na spletni strani v povprečju gibljejo okoli 220 evrov na noč, povzpnejo pa se tudi prek 500 evrov na noč za dve osebi. Namestitve so na voljo v Ribčevem Lazu in Stari Fužini, glede na podatke na booking.com je na voljo tudi apartmajska hiša Tuba v lasti kripto milijonarja Damiana Merlaka. Za tridnevni najem hiše je treba plačati kar 1800 evrov, res pa je, da sprejme 18 ljudi, kar strošek na osebo znatno zniža.

Kranjska Gora

V našem približku mondenih smučarskih središč boste po vsej verjetnosti te dni zaman iskali primerno namestitev. Portal Airbnb ne ponuja nobene proste sobe ali apartmaja, booking.com javlja, da so kapacitete zasedene 97-odstotno. Pri našem iskanju smo našli še eno sobo v hostlu Nika po ceni 40 evrov na osebo na noč, vse ostale namestitve so znatno dražje in sežejo v hotelih v povprečju do 700 evrov za dve osebi za tri nočitve.

Portorož in Piran

Kaj pa Obala? Glede na podatke, dostopne na portalu Airbnb, je v Piranu na voljo le še apartma za 539 evrov na noč in v Portorožu apartma za 463 evrov na noč. Booking.com ponuja še apartma v Belem Križu za 255 evrov na noč, tu pa se ponudba zasebnih namestitev zaključi. Seveda imamo na Obali tudi kakšen hotel. V hotelu Kempinski bodo veseli vašega obiska, še bolj pa 1611 evrov, kar je najnižja cena v tej namestitvi za tridnevno bivanje dveh oseb. Res pa je, da cena vključuje novoletno večerjo in razkošen zajtrk ter pogled na park.  

Primerjava s tujino

Mesta v okolici Slovenije imajo med novoletnimi prazniki precej raznoliko ponudbo namestitev. Namestitve v središču glavnega mesta Avstrije so praktično zasedene. Booking pravi, da je kar 93 odstotkov vsega zasedenega, cene pa so znatno višje kot v naših mestih. Hotelske namestitve se začnejo pri 80 evrih na osebo na noč, zasebna ponudba pri 50 evrih na osebo na noč. Skoraj vse je zasedeno tudi v Zagrebu, kjer airbnb.com ponuja le še nekaj luksuznih namestitev. Najcenejša je vila za 700 evrov na noč, če vas ne moti spanje v sobi za 10 ljudi, pa je na booking.com na voljo še nekaj postelj v skupnih sobah po hostlih, najcenejša že za 20 evrov na noč. Če bi želeli novo leto pričakati v Rimu, si lahko omislite bivanje v hostlu za 25 evrov na noč, v hotelu z zajtrkom za 60 evro na noč, zasebna namestitev pa vam je na voljo že za 30 evrov na noč. Če si želite kanček prestiža, lahko najamete vilo z bazenom za 3000 evrov na noč. Velemesta ponujajo vse.