tradicionalni pregled letošnjega leta v številkah

Bo Slovenija zabeležila najvišjo rast plač v zadnjih desetih letih?

Mihael Korsika
28. 12. 2019, 19.29
Posodobljeno: 28. 12. 2019, 19.31
Deli članek:

Povprečna mesečna bruto plača se je v obdobju od januarja do septembra nominalno povišala za 4,3 odstotka. Če se bo rast tako nadaljevala, bo Slovenija zabeležila najvišjo rast plač v zadnjem desetletju.

Dreamstime
Povprečna bruto plača za september je sicer znašala 1.712,11 evra.

Statistični urad, ki je letos obeležil 75. obletnico delovanja, je pred prihodom novega leta pripravil pregled leta 2019 skozi prizmo številk od demografskega področja do gospodarstva in spletnega nakupovanja. Letos je Slovenija na demografskem področju zabeležila vsaj dva rekorda.

Prvič več moških

Število prebivalcev na sončni strani Alp se še naprej povečuje, 1. julija je v Sloveniji živelo 2.089.310 ljudi, od tega 1.045.835 moških in 1.043.475 žensk. »Prvič v več kot 160-letni zgodovini, odkar imamo zanesljive podatke o prebivalstvu na sedanjem ozemlju Slovenije, je bilo med prebivalci in prebivalkami več moških kot žensk,« izpostavljajo na statističnem uradu.

Prevlada moških je predvsem posledica številčnejšega priseljevanja iz tujine, saj je med priseljenimi tujimi državljani po navedbah statističnega urada izrazito več moških kot žensk. Med državami članicami Evropske unije je več moških kot žensk le še med prebivalstvom Švedske, Malte in Luksemburga. V Sloveniji sicer živi vedno manj slovenskih državljanov in vedno več tujcev.

Leta 2008 je v naši državi živelo 1.959.213 Slovencev in 63.416 tujcev, po zadnjih podatkih se je število Slovencev znižalo na 1.941.121, medtem ko se je število tujcev več kot podvojilo in trenutno znaša 148.189.

Rast prebivalstva v Sloveniji naj bi se po projekcijah povečevala še približno štiri leta, nato naj bi začelo počasi upadati, kar bo močno vplivalo na starostno strukturo prebivalstva. Lani je bilo tako na primer 19,4 odstotka prebivalcev starejših od 64 let. Do leta 2055 naj bi se ta odstotek povečal na skoraj 32 odstotkov, do 2100 pa na nekaj več kot 31 odstotkov.

Bomo zabeležili najvišjo rast plač v desetih letih?

Vlada se je prav gotovo razveselila podatka, da je bila stopnja anketne brezposelnosti v tretjem četrtletju letošnjega leta najnižja v zadnjem desetletju (4,8-odstotna), zaposleni pa lahko vedno bolj trošijo. Povprečna mesečna bruto plača se je v obdobju od januarja do septembra nominalno povišala za 4,3 odstotka, ob upoštevanju indeksa rasti cen življenjskih potrebščin pa je za 2,6 odstotka višja kot v enakem obdobju leta 2018. »Če bi se taka rast plač nadaljevala do konca leta, bi bila to najvišja rast plač v zadnjih desetih letih,« ugotavlja statistični urad. Povprečna bruto plača za september je sicer znašala 1.712,11 evra.

Dvignile pa se niso le plače, temveč tudi cene. Od januarja do konca novembra so se v povprečju zvišale za dva odstotka. »Letno inflacijo so najbolj višale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač (za 2,4 odstotka) ter višje cene raznovrstnega blaga in storitev (predvsem za 14-odstotno dražje zdravstveno zavarovanje), blažile pa so jo zlasti nižje cene goriv in energije (za 2 odstotka),« pojasnjujejo na statističnem uradu.

Slabi gospodarski obeti

Gospodarska rast se je po naglem naraščanju v prejšnjih letih umirjala. V prvih treh četrtletjih letos se je obseg bruto domačega proizvoda glede na isto obdobje prejšnjega leta povečal za 2,7 odstotka, kar je še vedno višje od evropskega povprečja.

»Gospodarsko razpoloženje se je v 2019 precej poslabšalo; vrednost tega kazalnika je bila v Sloveniji nazadnje tako nizka konec leta 2014,« ugotavlja statistični urad. Podobno je bilo tudi v celotni Evropski uniji, le da je bil upad v povprečju nekoliko nižji kot v Sloveniji. 

(Mihael Korsika, foto: )

***FRISTAJL DVOSTRANSKI Z 1/4 OGLASA ČE ZA KKŠEN ELEMENT NE BO PROSTORA, PO LASTNI PRESOJI VRŽI VEN Siv okvirček Turizem 13 milijonov nočitev V turističnih nastanitvenih obratih so imeli letos do konca septembra več kot pet milijonov prihodov turistov, od tega skoraj štiri milijone tujih. Skupno so ustvarili 13 milijonov prenočitev (9,6 milijona tuji turisti in 3,5 milijona domači). RDEČ OKVIRČEK SPLETNI NAKUPI Spletno nakupovanje še vedno narašča. Vsaj en spletni nakup je v zadnjih 12 mesecih opravilo 56 odstotkov oseb, starih od 16 do 74 let. Največ e-kupcev je kupovalo oblačila, športno opremo ali obutev (43 odstotkov), preostali so splet izkoristili za nakup bele tehnike, pohištva in drugih podobnih dobrin za gospodinjstvo, 31 odstotkov jih je rezerviralo počitniške aranžmaje ali nastanitve, 24 odstotkov pa je kupilo letalske karte ali organiziralo prevoze. CIFRA 31,8 milijarde evrov je ob koncu prvega polletja znašal dolg države. FOTO (Študent) Povprečna bruto plača za september je sicer znašala 1.712,11 evra. FOTO (novoletna ljubljana) Tuji turisti so opravili 9,6 milijona nočitev. FOTO (mlade ženske ) V Sloveniji je letos prvič živelo manj žensk kot moških. POUDAREK Gospodarsko razpoloženje se je v 2019 precej poslabšalo; vrednost tega kazalnika je bila nazadnje tako nizka leta 2014.***