Izgradnja ptujske urgence

Svetnica najprej donirala, nato denar zahtevala nazaj

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
11. 12. 2019, 06.55
Posodobljeno: 11. 12. 2019, 09.02
Deli članek:

Aprila 2017 je stekla dobrodelna akcija zbiranja sredstev za izgradnjo urgentnega centra na Ptuju. Pomagali so podjetniki, športniki, pa tudi lokalna politika.

C.G. / Štajerski tednik
Ptujska mestna svetnica Tanja Meško Tonejc pravi, da je imela več razlogov za zahtevek povračila donacije.

Ptujski mestni svetniki so se za dobrodelni namen odpovedali celo eni sejnini. A ker naj se tega dogovora ne bi držali vsi in ker do realizacije investicije še ni prišlo, je ena izmed nekdanjih svetnic zahtevala vračilo svoje donacije v višini 110 evrov. 19 županov je podpisalo pisma o nameri, s katerimi so se zavezali, da bodo zagotovili del sredstev. Že tako okrnjene občinske proračune so dobro pretresli in si glede na število prebivalcev razdelili zneske, ki jih bodo prispevali. Skupaj so nabrali 300.193 evrov.

Do danes jih bolnišnici sicer še niso nakazali, to naj bi storili naslednje leto, ko bo gradnja dejansko stekla. A v nobeni izmed občin ta rezervirana sredstva – vsaj javno – niso bila problematizirana. Njihov namen je jasen, tako kot dejstvo, da se je gradnja zavlekla zaradi neodločnosti državne politike, interesov nekaterih posameznikov, da spodleti, pa tudi napak pri izvedbi projekta, predvsem objavi razpisne dokumentacije. Sočasno je potekala tudi akcija zbiranja sredstev, ki so jo vodili gospodarstveniki. Tri velika podjetja, ki delujejo na našem območju – Finakos, Perutnina Ptuj in Talum – so združila moči in k sodelovanju pritegnila tudi druge. Odzvalo se je veliko ljudi, da bi pomagali Podravju na poti do jasno postavljenega cilja.

Med tistimi, ki so prispevali denarna sredstva, so bili tudi svetniki Mestne občine Ptuj v prejšnjem mandatu. Sprejeli so sklep, da se odpovedujejo eni sejnini in sredstva donirajo za izgradnjo urgentnega centra. Tudi ko so bila sredstva zbrana, so sledili številni zapleti, nesporazumi in celo dvomi, ali bo investicija sploh realizirana. Po skoraj dveh letih se stroji sicer niso zagnali, minister za zdravje Aleš Šabeder pa je zagotovil, da se zaveda nujnosti tega projekta in da se bodo dela začela kmalu, tega pa nekateri očitno ne verjamejo. Ena izmed tistih, ki so kot svetniki sedeli v prejšnji sestavi 29-članskega mestnega sveta MO Ptuj, Tanja Meško Tonejc, je namreč podala zahtevo za vračilo donacije. Kot je razvidno iz dokumentacije, ki smo jo prejeli v uredništvo, je novembra letos podala zahtevo za vračilo 110,79 evra, kolikor je znašala njena neto sejnina. Pred nekaj tedni ji je bil ta denar tudi nakazan na njen transakcijski račun.

Vsi zagotavljajo, da je zbrani denar za urgentni center na varnem

Direktorica Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj, Anica Užmah, je za pojasnilo o tem zaprosila tudi ministrstvo za zdravje. Prepričana je, da razloga za to, da bi kdorkoli zahteval vračilo donacije, ni: "Dela se še niso začela iz objektivnih razlogov, vsekakor pa je denar na varnem." Gospodarstveniki, ki so akcijo zbiranja sredstev začeli, zagotavljajo, da je denar povsem varen na posebnem transakcijskem računu, na katerem se je zbiral ločeno za ta projekt. Nad njim bdijo dejansko vsi organizatorji dobrodelne akcije, koordinacijo pa je prevzelo podjetje Talum, od koder so sicer potrdili, da so prejeli eno zahtevo za vračilo donacije, zaradi varovanja osebnih podatkov pa z imeni niso operirali. Na izrecno željo enega izmed donatorjev so sredi novembra vrnili vplačano donacijo za izgradnjo ptujskega urgentnega centra.