Blišč in beda

Ratko zbira kruh za ljubljanske brezdomce

P.K.
11. 12. 2019, 06.50
Posodobljeno: 11. 12. 2019, 14.35
Deli članek:

Na isti ulici lahko vidite vedro družbo, ki uživa v organiziranem decembrskem dogajanju, takoj zraven pa človeka, ki ga je življenje pahnilo na rob in nima ničesar.

Facebook
Ratko skupaj s prijateljema Ado in Rokom, ki mu pomagata z dostavo, navdušeno kaže na dobrote, ki bodo prišle v prave roke.

Piratska stranka
»Do konca leta bom dedek mraz za brezdomce,« napoveduje Ratko Stojiljković.

Tako slikovito človek doživlja resnične podobe strogega središča Ljubljane, v katerem se trenutno tare obiskovalcev, željnih uživanja in zapravljanja.

Zato je razkorak, med tistimi, ki imajo dovolj, ali celo (pre)več, in tistimi, ki nimajo ničesar, še toliko večji in verjetno, sploh zanje, bolj boleč. A njihove stiske niso ostale neopažene. Humanitarna društva in posamezniki delajo s polno paro, da jim s pomočjo dobrih ljudi pomagajo do prijetnejšega decembra.

Srčno praznično gesto se je odločil izvesti tudi borec za človekove pravice in dostojno življenje, Ratko Stojiljković, sicer član stranke Pirati in Čezvesoljske zombi cerkve blaženega zvonjenja, ki je že več let pozoren na krivice, ki se godijo ljudem, ob katerih ne sedi križem rok. Posebej sočuten je do brezdomcev v Ljubljani, za katere se je večkrat zavzel in jim pomagal. Tudi letos bo tako. »Do konca leta bom njihov dedek Mraz, saj jim v bom vsak dan prinašal kaj za pod zob. To je res najmanj, kar lahko storim,« svoje načrte razkriva naš dobrodelni sogovornik.

Izjemna poteza pekarne

Odločil se je, da bo vsak dan nagovoril kakšno trgovino ali pekarno, da mu izroči prehrambene izdelke, ki jih niso prodali. Te bi nato podaril brezdomcem na ljubljanskih ulicah, a potem ga je nekaj presenetilo. »Šef slaščičarstva in pekarstva, Arti pek, Rizan Rexhbecaj, je bil nad idejo, ko se mu razkril, kaj bi rad naredil, tako navdušen, da mi zdaj vsak dan kar on zagotavlja velike količine pekovskih izdelkov,« navdušeno priča o dobrosrčnosti lastnika pekarne.

Posebej ganljiv pa je del, ko Ratko skupaj s prijateljema Rokom in Ado, ki pomagata s prevozom, dostavi dobrote. »Dokler ne vidiš na lastne oči, ne moreš razumeti občutkov, ki jih rodi izkušnja, stik z brezdomci. Kako so srečni, ko jih obdarimo s tako malenkostjo. Zadnjič, ko smo jim podarili bureke, so tako hvaležno 'planili' nanje … Kolikor so taki prizori lepi, so tudi na moč boleči,« čustven priča Ratko.

facebook
Burekov so bili tisti, ki v prestolnici nimajo svoje strehe nad glavo, sploh zelo veseli.

Dobrodelna štafeta

Želi si, da bi njegova decembrska akcija prerasla v celoletno. »V bistvu sem si ta projekt zamislil kot štafeto. Ko bom ta mesec jaz zaključil z vsakodnevnim poklanjanjem hrane tistim brez strehe nad glavo, bi si želel projekt nekomu predati, da bi ga prevzel za en mesec, nato bi se dobrosrčno akcijo predalo dalje; vsak mesec bi jo prevzel nekdo drug,« razlaga svojo vizijo, za katero upa, da se bo uresničila.

Za konec poudarja, da ga boli, da je vse tako močno prežeto s kapitalizmom, ki se kaže z izjemno potrošnjo, lučkami in drugo decembrsko simboliko, ki po njegovem samo še učinkoviteje prikriva, preglaša bedo, ki jo doživlja ogromno ljudi. »To me samo spodbuja, da stopim iz okvirov in poskušam pomagati, čeprav bi morala zanje primerno poskrbeti država in pristojne institucije,« razlaga naš govornik.