»Pustite nam prosto pot«

Nevestni vozniki ovirajo intervencijsko pot za gasilce

Monika Horvat / Štajerski tednik
18. 9. 2019, 20.05
Deli članek:

Čeprav pri reševanju življenj šteje vsaka minuta, se še vedno najdejo takšni vozniki, ki svoje jeklene konjičke pustijo kar na površinah za gasilce pred gasilskimi domovi.

PGD Ormož
Vsaka minuta šteje, zato pazite, kje parkirate.

Ta težava je te dni ponovno vzniknila na ploščadi pred gasilskim domom Prostovoljnega gasilskega društva Ormož, na prostoru, ki je rezerviran za gasilce. In to v času, ko je v bližnji šoli potekal roditeljski sestanek. »Zavedamo se, da v okolici OŠ Ormož mogoče res primanjkuje parkirnih prostorov v času roditeljskih sestankov, ampak talne oznake 'prostor za gasilce' pred našim gasilskim domom niso brez pomena. V tem času, ko so bila vozila parkirana na napačnem mestu, bi v primeru intervencije izredno težko izvozili oziroma z nekaterimi vozili sploh ni prostora za izvoz, da bi lahko pomagali ljudem. Naprošamo vas, da upoštevate talne oznake in pustite prosto pot za izvoz naših vozil,« je na deloma zaprto intervencijsko pot z zapisom na družabnem omrežju opozoril Blaž Rajh, eden od ormoških prostovoljnih gasilcev.

NE OTEŽUJTE DELA GASILCEV

Kot je povedal poveljnik PGD Ormož Renato Juršič, tovrstna početja sicer niso pogosta, a ob tem je poudaril, da ovire na intervencijski poti zanje vsekakor predstavljajo težavo. Čez palec ocenjuje, da se enkrat ali dvakrat mesečno soočajo s tem, da nekdo parkira na prostor, rezerviran za gasilce. K sreči pa se doslej še ni zgodilo, da bi vozila, parkirana na intervencijski poti, zaprla njihovo pot oziroma bi jih ta ovirala pri izvozu na intervencijo. »To, kar se je pripetilo v torek, da so torej vozila zasedla prostor za gasilce in s tem intervencijsko pot, se je zgodilo po res dolgem času. Je pa res, da če bi v tem primeru morali na intervencijo, z velikimi vozili iz gasilskih garaž enostavno ne bi mogli izvoziti. In takrat bi lahko bil problem, saj preden bi mi to odstranili, bi lahko preteklo precej časa. K sreči se doslej še ni zgodilo, da bi morali na intervencijo in bi nam izvoz onemogočala napačno parkirana vozila na ploščadi. Več ali manj je nekdo vedno prisoten v gasilskem domu, tako da kar na licu mesta opozori voznike, da v primeru napačnega parkiranja odstranijo vozila. Želimo sporočiti, da je vsaka minuta pri reševanju življenj in premoženja pomembna. Voznike zato naprošamo, naj vozil ne parkirajo na mesta, ki so označena za interventna vozila, ter tako ne otežujejo dela.«