Se stvari obračajo na boljše?

Vojaki bodo poleg zimskih nogavic dobili še helikopterje

Gašper Petovar
30. 8. 2019, 19.10
Posodobljeno: 30. 8. 2019, 19.12
Deli članek:

V Slovenski vojski je, kot opažajo strokovnjaki, veliko stvari, ki jih je treba popraviti, odpraviti, spremeniti, poleg pripravljenosti je tu še slaba ali dotrajana oprema, nespoštovanje zavez Natu, ki jih Slovenija kot članica mora izpolnjevati, in še bi lahko naštevali. Se stvari končno premikajo na boljše?

Bobo
S helikopterji slovenske vojske po podatkih ministrstva za obrambo trenutno leti 38 pilotov in kopilotov.

Največja težava je seveda denar, saj si vojska pravzaprav nikoli ni opomogla od drastičnega zmanjšanja proračuna iz časa vlade Boruta Pahorja. Denar za vojsko se, kot kaže, le stežka najde in dogaja se, da vojakom na mednarodni vaji razpade obutev ali pa da morajo proračun krpati s prodajo odsluženih vojaških vozil. No, kot je videti, se bo nekaj več investiralo v opremo. Projekt nakupa osemkolesnikov je sicer vsaj za zdaj padel v vodo, prizadevajo pa si, da vojska dobi tri nove helikopterje.

Nakup iz koalicijske pogodbe

Nakup treh helikopterjev za slovensko vojsko je trenutno še v fazi usklajevanja, tako da še ni znano, kakšne helikopterje bo ministrstvo kupilo in za koliko. 

Trenutno ima naša vojska 16 helikopterjev: 4 helikopterje Cougar, 8 helikopterjev Bell 412 in 4 helikopterje Bell 206. Pogodba za nakup treh novih helikopterjev sicer še ni bila podpisana, so pojasnili na ministrstvu za obrambo, ki ga vodi Karl Erjavec, saj še potekajo potrebna usklajevanja za pripravo investicijske dokumentacije, ki so se po besedah ministrstva začela že 2018 in še potekajo. Dodajmo, da je nakup helikopterjev za vojsko zapisan tudi v koalicijski pogodbi, s katero se strinja tudi partnerska stranka vlade Levica, se pravi, da političnega nasprotovanja, kot je bilo pri nakupu osemkolesnikov, pri nakupu helikopterjev ni pričakovati.

Trenutno še ni znano, koliko naj bi znašala naložba niti katere znamke naj bi bili helikopterji. Omenja se sicer helikopterje Bell, a kot rečeno, se ministrstvo oziroma vlada glede tega še nista izjasnila. Glavni namen nakupa naj bi bile civilne naloge oziroma reševanje ponesrečencev in njihov prevoz, zato naj ne bi razmišljali o oborožitvi na teh helikopterjih, možnost pa je, da se vlada odloči za nakup oboroženih helikopterjev, ki bi lahko služili tako za reševanje kot za bojne naloge, a za to naj bi bile manjše možnosti.

Trije tipi helikopterjev

Slovenija ima, kot rečeno, 16 helikopterjev in več posadk za vsak tip helikopterja. S helikopterji Bell 412 leti 14 pilotov in 9 kopilotov, z največjimi helikopterji AS532 Cougar, ki jih ima naša vojska, leti 8 pilotov in 2 kopilota, helikopterje Bell 206 pa pilotira 5 pilotov. Dodajmo, da slednje uporabljajo v vojski predvsem za šolanje vojaških pilotov helikopterjev. Slovenska vojska jih uporablja tudi za prevoz potnikov, opazovanje, iskanje, varovanje meje, spremljanje prometa.

Vojakom tudi nogavice

Kot rečeno, pa helikopterji ne bodo zadnji nakup ministrstva za obrambo v mandatu vlade Marjana Šarca, saj so pred dnevi objavili javno naročilo za nakup toplih zimskih oblačil. Pletene jopice, kape, nogavice, ki pa so, kot izhaja iz objave, namenjene civilni zaščiti. Za vojake bodo kupili zgolj zimske nogavice, da jih bo manj zeblo, če jim razpadejo čevlji, bi nemara lahko kdo pomislil.