Ostro nad kritike

Šarec po burnih odzivih znotraj koalicije pokazal zobe: "Je kdo od teh ..."

J.P./STA
18. 7. 2019, 07.49
Posodobljeno: 18. 7. 2019, 11.05
Deli članek:

Vlada je danes obravnavala predlog premierja Marjana Šarca, da bi evropski komisar iz Slovenije postal stalni predstavnik pri Evropski uniji Janez Lenarčič.

STA
Premier Šarec upa, da do preglasovanja ne bo prišlo.

Premier Marjan Šarec je včeraj sporočil, da za kandidata za evropskega komisarja predlaga Janeza Lenarčiča. "Je izkušen, pozna delovanje EU, že dolgo dela v diplomaciji. To je v tem trenutku tisto, kar potrebujemo," je poudaril.

Do izbire so bili kritični v koalicijski SD, ki Lenarčiča ne podpira. "Kandidat ni takšen, da bi užival našo podporo, kar se bo videlo na vseh glasovanjih," je po poročanju STA napovedal predsednik SD Dejan Židan. V drugih vladnih strankah SMC, DeSUS in SAB medtem v sredo niso želeli uradno komentirati predloga premierja, čeprav je bilo pričakovati, da bodo te tri stranke pristale na Šarčevo izbiro. Šarec je pred sejo verjel, da bodo koalicijski partnerji videli nacionalni interes Slovenije in dojeli pomen enotnosti. Pričakoval je, da bo vlada kandidata potrdila, nakar bo predlog posredovala v DZ. "Upam, da do preglasovanja ne bo prišlo. Če bo pa do glasovanja prišlo, bodo pač šteli glasovi, to je demokracija," je v sredo glede odločanja vlade dejal premier.

STA
Priznal je, da so odzivi znotraj koalicije burni.

Bogata kariera

Šarec je danes pred sejo vlade na facebooku sam priznal, da so odzivi znotraj koalicije burni. "Očitki so, da gre za napačen postopek, da se nisem posvetoval itd. O postopku govorijo isti, ki so pred petimi leti sodelovali pri popolnem fiasku, ko je vlada poslala tri kandidate, ki so se samopredlagali. Posledica je bila zavrnjena kandidatka na zaslišanju v Bruslju, prišlo je celo do hišnih preiskav, postopka KPK itd. Postopal sem najbolj, kolikor je mogoče, pravično. Nisem predlagal kandidata stranke LMŠ, a bi ga lahko. Predlagal sem kandidata, ki ni član nobene stranke. Pred petimi leti je bila naknadno predlagana kandidatka stranke, ki ob začetku izbora še niti ni bila v parlamentu," je pojasnil in dodal, da je ime kandidata prikrival zavoljo njegovega dostojanstva, saj da je že slišati žaljivke in kritike. Še enkrat je poudaril, da ima bogato kariero. "Je kdo od teh, ki se spotika ob izbor "uradnika", ali sploh kdo iz Slovenije že zastopal predsedstvo EU v Evropskem parlamentu? In odgovarjal na vprašanja poslancev? Se je kdo od njih kdaj pogajal z Rusijo, ZDA, Azerbajdžanom o opazovanju njihovih volitev? Je kdo od njih vodil mednarodno ustanovo s 160 zaposlenimi in 20 mio eur letnega proračuna? Janez Lenarčič je to počel. Uspešno. Zdaj pa poslušamo o uradniku, ki ne zmore voditi? Vedno ista zgodba…podcenjevanje do zadnjega atoma moči."

Ne za strankarske interese

Za konec je ponovil, da ravna, kot meni, da je dobro za Slovenijo, ne pa za strankarske interese. "Ravnam kot odgovoren predsednik vlade, ne kot predsednik LMŠ. Kandidata za komisarja ne bodo poslale v Bruselj stranke, temveč Vlada Republike Slovenije in v Evropski komisiji bo kandidat iz Slovenije."

O postopku predlaganja in spoštovanju partnerjev posebej tudi prvaki koalicijskih strank

Po rednem koalicijskem srečanju so pred sejo vlade in odločanjem o Lenarčiču posebej zasedali še predsedniki koalicijskih strank. Kot so povedali vodje poslancev SMC, SD, SAB in DeSUS, je pri "komisarski sagi" govora o neprimernem postopku in spoštovanju koalicijskih partnerjev.

Po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana je njihov skupen pogled to, da je "pri tej sagi o komisarju" zelo slabo predvsem to, kako je prišlo do imena predloga za komisarja. "V koaliciji se je treba vendarle malo spoštovati. Tudi zato imajo predsedniki sestanek, da se bodo pogovorili, kako naprej," je dodal Han. Kdorkoli bo komisar, bo "naš skupen politični predstavnik", je spomnil.

Tudi vodja poslancev SAB Maša Kociper je dodala, da "to ni le kandidat LMŠ, ampak kandidat Slovenije". Ob tem je opozorila, da partnerji v proces izbire sploh niso bili vključeni.

"Če smo bili pri preteklih imenovanjih kandidatov za komisarje priča sagi, je to samo nadaljevanje. Tudi če je bil dober namen, da sage ne bi bilo, jo zdaj imamo," pa je dejal vodja poslancev SMC Igor Zorčič in opozoril, da je Šarec Lenarčiča predlagal brez pogovora v koaliciji. "Vsi pa vemo, da gre za pomembno funkcijo, za predstavnika Slovenije," je dodal tudi on.