Svet

Ukrajinski mornarji ostajajo v ruskem priporu

B.K./STA
17. 7. 2019, 20.43
Posodobljeno: 17. 7. 2019, 20.48
Deli članek:

Rusko sodišče je danes za tri mesece podaljšalo pripor 24 ukrajinskim mornarjem, ki so jih zajeli novembra lani pred polotokom Krim. Ukrajina in Rusija sicer trenutno ravno razpravljata o izmenjavi zapornikov.

Profimedia
Tri ukrajinska vojaška plovila, ki so jih zasegli Rusi.

Mornarji bodo morali v priporu tako ostati še najmanj do 24. oktobra. Grozi jim do šest let zapora zaradi kršenja državne meje.

Namestnica ukrajinskega zunanjega ministra Olena Zerkal je obsodila podaljšanje pripora, češ da bo to še dodatno zapletlo težko diplomatsko delo med trenutnimi pogajanji.

Predsednika Rusije in Ukrajine, Vladimir Putin in Volodimir Zelenski sta o morebitni izmenjavi zapornikov spregovorila v telefonskem klicu prejšnji teden. Kot je pojasnil namestnik vodje urada ukrajinskega predsednika Vadim Pristaiko, bosta državi v prihodnjih mesecih izmenjali večje število zapornikov. Sezname z imeni sta državi že izmenjali.

Rusija je mornarje aretirala novembra lani, ko so tri ukrajinska vojaška plovila skušala prečkati Kerško ožino, ki ob polotoku Krim povezuje Črno in Azovsko morje. Ruske vojaške ladje so jih pri tem zajele, ukrajinski mornarji pa so še vedno zaprti v Rusiji. Dogodek je tedaj še dodatno zaostril odnose med obema državama.

Ukrajina trdi, da so njena plovila spoštovala mednarodnopravna pravila za plovbo skozi morsko ožino. Rusija, ki si je ukrajinski polotok Krim priključila, trdi, da je Kerška ožina del njenega teritorialnega morja, ukrajinski mornarji pa da so kršili njeno ozemeljsko celovitost.