Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti dan kasneje se je začela osamosvojitvena vojna.

V uradu predsednika republike so za dan državnosti in 28. obletnico osamosvojitve Slovenije tradicionalno odprli vrata obiskovalcem. Pred vhodom v predsedniško palačo je postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Obiskovalci si lahko pod strokovnim vodstvom ogledali palačo. Ob 11. uri jih je nagovoril predsednik Pahor. Sledil je kratek kulturni program.

Poleg tega je Pahor ob 10. uri v Ljubljani položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Pri spominskem obeležju Policijsko veteranskega društva Sever na mejnem prehodu Ljubelj pa bo ob 14. uri slovesnost, ki so jo pripravile veteranske organizacije in tržiška občina. Govornik bo minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Z različnimi prireditvami bodo dan državnosti počastili tudi v številnih drugih občinah.

Sicer je predsednik republike Pahor v govoru na ponedeljkovi državni proslavi poudaril, da je lastna država, zlasti za tako majhen narod, kot je naš, vrednost sama po sebi. Z njo smo dejavnik v svetu, je dejal in opozoril na odgovornost, ki jo imamo do otrok, da jim omogočimo domovino, v kateri se nihče ne bo čutil izključenega.

Na sprejemu za svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo pa je Pahor izpostavil, da je treba ohranjati spomin na enotnost v vojni, s katero je Slovenija ubranila neodvisnost in samostojnost. Na "veličino in hrabrost dejanj", ki so vodila v samostojno državo, je na slavnostni seji DZ spomnil tudi podpredsednik zbora Branko Simonovič.