6,1 milijona evrov

Korošci ekspresno našli rešitev za hitro cesto

S.R./STA
26. 4. 2019, 14.53
Posodobljeno: 26. 4. 2019, 14.57
Deli članek:

Predstavniki Mestne občine Slovenj Gradec in družbe Dars so uskladili rešitev navezovanja južne obvoznice Slovenj Gradec na tretjo razvojno os.

STA
Na Koroškem so zaradi hitre ceste že protestirali.

Na podlagi dogovora na četrtkovem sestanku lahko občina nadaljuje s postopki prostorskega umeščanja južne obvoznice, so pojasnili na Darsu, ki je investitor tretje razvojne osi.

Po navedbah slovenjgraške občine je Dars izrazil razumevanje, da mestna občina sama pripravi prostorske podlage za umeščanje trase južne obvoznice ter pri tem sledi strokovnim urbanističnim izhodiščem v skladu s spremembami in dopolnitvami občinskega prostorskega načrta, ki so v teku. "Dars od občine pričakuje le, da bo južno obvoznico umestila v krožišče, iz katerega bo, v skladu z definiranim državnim prostorskim načrtom, omogočena navezava na hitro cesto," so navedli na občini po četrtkovem sestanku predstavnikov Darsa in občine. 

Neustrezna rešitev

V začetku aprila se je namreč izkazalo, da je bila takratna varianta priključevanja južne obvoznice na hitro cesto Velenje-Slovenj Gradec po oceni Darsa neustrezna z vidika prometne varnosti, zato je morala občina poiskati novo rešitev. Novo rešitev bo zdaj umestila v prostor, nov občinski prostorski načrt pa naj bi sprejela prihodnje leto, sledilo bo projektiranje. Sredstva za projektiranje južne obvoznice so predvidena v okviru dogovora za razvoj regije. 

V Slovenj Gradcu si želijo, da bi se južna obvoznica zgradila hkrati s hitro cesto, saj bi s tem strnjena naselja razbremenili prometa, ki se bo priključeval na hitro cesto. Naložba v južno obvoznico je ocenjena na 6,1 milijona evrov.