Slovenska odprava

Sovenci pri Dončiću: kot v zgodnji zaljubljenosti

Andrej Miljković
17. 2. 2019, 14.30
Deli članek:

Odprava skoraj stotih organiziranih slovenskih navijačev in še nekaj deset dodatnih, ki so predvsem na zadnjo tekmo v Dallas pripotovali v lastni režiji, je bodisi doma bodisi so nekateri bivanje v ZDA podaljšali s povsem turističnimi ambicijami. Oziranje proti tednu, ki so ga preživeli v Teksasu, pa ježi dlake, orosi kakšno oko, ponuja nekaj dodatnih razkritij in razmislek o prihodnosti Luke Dončića.

am

Slovenske kraje je začel stresati iz rokava, da smo kar težko sledili. Ne samo Ljubljano in Maribor, Piran in Bled, deževali so Kranj, Ptuj, Celje, Murska Sobota. Pat Doney je posebni poročevalec NBC. V četrtek je največja in najbolj ugledna ameriška televizijska postaja predvajala njegov obsežen prispevek. Doney je opravil sijajno delo, pri katerem smo mu pomagali tudi mi.

Nalogo uokviriti in približati občinstvu po celotnih ZDA, slovensko zgodbo pa so mu zaupali tudi zato, ker ima našo državo malodane v malem prstu. Zanimivo, nikoli ni bil v njej. Od kod torej tako znanje, ki vključuje tudi mnoge slovenske športnike, nekaj malega naše pop glasbe na čelu z Janom Plestenjakom in kakšno zgodovinsko osebnost. »Moj brat je v Sloveniji preživel že več kot ducat poletij, praktično je napol Slovenec. Živi sicer v Seattlu in dela za eno od tamkajšnjih verskih skupnosti, ta služba pa ga pogosto vodi k vam,« je pojasnil Doney.  Sicer pa tudi Fox ni kaj dosti zaostajal, ESPN prav tako ne, in nikar ne pozabimo CBS – toda v tem pravcatem viharju najbolj pronicljive ameriške medijske pozornosti je NBC kot po navadi naredil korak dlje in najbolje zajel vse, kar se je v Dallasu zgodilo v zadnjem tednu dni.

ČUSTVA NIKOLI VEČ VEČJA, VSE OSTALO PAČ

Ko so se slovenski navijači odpravljali na pot, smo poudarjali, da odhajajo naproti nečemu zelo specifičnemu. Da bodo sicer videli tekme in boj za zmago na ravni, kakršnega pač premorejo košarkarske Združene države v tej fazi sezone in kakršnega premore ekipa, ki je v prestopnem roku te zime čisto vse poteze povlekla dolgoročno, toda bilo je kristalno jasno, da bodo predvsem gledali moštvo, ki trenutno opravlja svoj posel in upa na najboljše, z vsemi načrti pa je že v naslednjem tekmovalnem obdobju. »Niti ni treba biti posebej potrpežljiv,« je zadnjič razlagal markantni trener Dallasa Rick Carlise in dodal: »September bo tukaj, kot bi mignil. Že tako ali tako čas teče noro hitro, počutim se, kot da sem v Dallas prišel pred tremi leti, predlani pa smo postali prvaki (tam je 11 let, op. p.). Tokrat pa bo šlo še hitreje, boste videli.«

Slovenski navijači so tokrat prišli spoznat Teksas in predvsem začutit prvinsko evforijo, ki najbolj spominja na tisto zgodnje obdobje zaljubljenosti. V prihodnje ne bo več tako. Nikoli več ne bo povsem vseeno za rezultate in nikoli več ne bomo zgolj hlastali za to manijo. Je pa pionirska garnitura navijačev lahko spoznala, kaj bodo videli in doživeli tisti, ki bodo prišli v naslednjih letih. Naslednje odprave bodo doživele manj prvinskih čustev, zato pa bodo v Teksas odšle tekmovat. Kdo ve, morda celo za naslov lige NBA, za katerega sta se dva Slovenca pred leti v Teksasu že borila – Rašo Nesterović enkrat in Beno Udrih.