Šolstvo

Minister Pikalo: Naš šolski sistem je eden najboljših na svetu

J.P.
5. 2. 2019, 18.06
Posodobljeno: 5. 2. 2019, 20.50
Deli članek:

Tako kažejo mednarodne primerjave in raziskave, je dejal minister za izobraževanje, znanost in šport.

Bobo
Jernej Pikalo

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo se je danes udeležil posveta pri predsedniku republike Borutu Pahorja.

Mednarodne primerjave

Jernej Pikalo: »Šolski sistem je temelj ohranjanja nacije, pa tudi ključno gibalo napredka, skozi prenašanje znanja in vzorcev. Vztrajamo na mreži javnih šol, saj ni nacije, ki bi v celoti prepuščala svoje ohranjanje, razvoj in napredek zasebnim interesom.«

Beseda je tekla o odgovornosti države za ustanavljanje, delovanja in spremljanje izvajanja programa zasebnih osnovnih šol. Pikalo je ob tej priložnosti izpostavil, da je naš šolski sistem eden najboljših na svetu,»kar kažejo mnoge mednarodne primerjave in raziskave, seveda pa je mogoče narediti še veliko v smeri večje kakovosti«.

»Šolski sistem je temelj ohranjanja nacije, pa tudi ključno gibalo napredka, skozi prenašanje znanja in vzorcev. Vztrajamo na mreži javnih šol, saj ni nacije, ki bi v celoti prepuščala svoje ohranjanje, razvoj in napredek zasebnim interesom,«je med drugim poudaril minister.

Vprašanje financiranja

Ali mora država financirati starše, da lahko otroke vzgajajo v skladu s svojimi prepričanji? Po ministrovem mnenju glede financiranja ni enoznačnega odgovora. Pikalo verjame, da je»javno za Slovenijo zelo pomembno, saj je namenjeno in dostopno vsem, kakovostno, bogato, pluralno in ideološko neobremenjeno«.